Снимка: Reuters
fallback

100 лева глоба заплашва всички пешеходци, които пресичат улица и говорят или пишат по телефона си, предвиждат готвени промени в Закона за движение по пътищата, съобщава "Монитор".

Частта, която се отнася към правомощията на Пътна полиция, след разделянето му на три, се очаква да бъде готова в близките дни.

С поправка в чл. 113 от закона към него ще бъде добавена точка 1а, в която е записано да не използват мобилен телефон, преди да навлязат и по време на пресичането на платното за движение.

В закона ще има и специална точка, засягаща колоездачите. Те ще могат да карат колело и да говорят по телефона само ако имат хендсфри.

Вносителите на поправките в закона аргументират предложението си с големия ръст на загинали пешеходци. Само за една година убитите на пешеходна пътека в България са се увеличили над четири пъти. Общият брой на загиналите пешеходци през миналата година е 158 души, като голяма част от тях са пресичали неправилно.

Цифрите от МВР показват още, че годишно глоби от 50 лева за неправилно пресичане са отнесли около 5 000 души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

46

Анонимен

преди 5 години

Това се прави за да се тормози населението. Питам се, това значи ли че на всяко кръстовище ще има полицай. То няма от къде да им плащат. Освен ако не ги назначат и да им дадат по едно кръстовище на концесия за самоиздръжка и скромна вноска в бюджета, и за срок от 27 години. Щото аз съм съгласен да ми дадат едно кръстовище на концесия и да си глобявам по цял ден по 100 лева на калпак.

45

Анонимен

преди 5 години

"Поне 5 шофьора всеки ден искат да ме прегазят в София независимо от това, че не говоря по мобилен телефон. Айде като ще е така да добавим и глоби за неспиране на пешеходна пътека!"Има такава - 20 лева е. По-смешното е, че колкото глобяват шофьора(ти даже не знаеш, че има такава глоба), толкова ще глобяват и те(скоро ще забравиш, че има такъв закон). А иначе - оглеждай се повече, щом по 5 пъти на ден ти се случва, не е нормално... на мен я ми се случи 1 път в месеца, я не.

44

Анонимен

преди 5 години

Поне 5 шофьора всеки ден искат да ме прегазят в София независимо от това, че не говоря по мобилен телефон. Айде като ще е така да добавим и глоби за неспиране на пешеходна пътека!

fallback