Снимка: архив, Reuters
fallback

Баничките, пиците и шопската салата, които си хапваме навън, често са с имитиращи млечни продукти, закупени директно от борсата, вместо сирене, произведено от мляко.

Основната причина е стремежът на търговците да бъдат конкурентни, пише „Монитор“. На тържищата, откъдето се снабдяват повечето заведения, цената на имитиращите продукти е 2,90 лв./кг, а на нормалното бяло саламурено сирене около 8 лева или над 2,5 пъти повече.

„В баничка или шопска салата в заведението трудно можем да разберем по вкуса дали са ни пробутали сирене менте. В същото време в общественото хранене - ресторанти, столове, болници, училища контролът е много слаб. В България в обществени заведения и в училищата и детските градини могат да правят проверки само от агенцията по храните, но не и потребителските организации“, казва Богомил Николов, изп. директор на Асоциация „Активни потребители“.

По думите му в супермаркетите вече трудно може да се намери имитиращ продукт, а на борсите го има, защото от там купуват ресторантите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

45

Анонимен

преди 5 години

До пича с 3те лева баничка.Разликат пич, няма и 10 стотинки.АМА НЯМА ДА ГИ ДАДЕТЕ !!!"Ба-ба, тез *** луди ли са. Мнооо окъсани, артик, са тея, ако си мислят, че ще дам 1.5 лева за таз баница ... ЯБАААААА два лева за закуска с луканка ...."

44

Анонимен

преди 5 години

От 45Виждам, че половината не са ми харесали коментара. Нищо чудно - България си остава дивашка държава, без вкус :)

43

Иван11

преди 5 години

Търсенето на качествена храна го няма, иначе щеше за 30 години да се развие нещо си мисля.. БГееца си е скъперник по много крив начин, един такъв схлупен.. и не обича да прави инвестиции, по-скоро ще се занимава да изключва крушките в апартамента една по една, да не се вътри с ток, вместо да търчи за бизнес среща

fallback