Братът на Адриан - Алберт, говори след срещата при премиера. Снимка: БТА
fallback

"Има още 15 чакащи за бял дроб и 1200 за бъбреци". Това е отбелязал премиерът Бойко Борисов, който днес се срещна със семейството на починалия Адриан Петков, не дочакал белодробна трансплантация.

Oще по темата
След срещата в Министерския съвет стана ясно, че здравното министерство ще изготви предложения за законодателни промени, които максимално да улеснят донорството в България.

Борисов е добавил, че може да се направи така, че много човешки животи да бъдат спасени. Той е възложил на министър Кирил Ананиев да направи консултации в Народното събрание и да се започне работа по темата.

"Отворете дебат за промяна – така че когато има предварително заявено желание за донорство, да не се стига до ситуации семействата да отказват, както в случая предлагат родителите на Адриан. Отворете дебата в парламента, стартирайте кампания за донорството, да се чуят позиции и "за", и "против". Проследете европейската практика", нарежда Борисов, според стенограмата от заседанието на МС.

От отговора на Ананиев става ясно, че до утре на обяд той чака от Агенцията по трансплантации конкретни текстове, които ръководството на министерството да обсъди и предаде по най-бързия възможен начин на Комисията по здравеопазване в Народното събрание.

"Вземете най-правилното решение, за да не се стига хора да чакат с месеци за донор с мисълта, че всеки ден ти е предпоследен, ако не се намери такъв", коментира още Борисов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 5 години

Косоварите така си направиха държавата - с продажба на органи. Включително и на млади българки. Това им беше държавната политика. За това и имаха подкрепата на европейците - защото на тях продаваха. Ако бяха само наркотиците нямаше да си имат държава - всеки може да ти достави наркотик. Но почти никой органи.

8

хиксмен

преди 5 години

Нямам нищо против болните деца ,но защо трябва да умре някой за да живее друг Какво да кажем за търговията с органи , да убием някого защото е необходимо Тая медицина колкото помага толкова и вреди Бърка се в законите на природата ...и естествения отбор Може би затова сме толкова болни

7

Анонимен

преди 5 години

До 1 не живеем в различни светове а в паралелни вселени.Във вселената на политиците всичко е рай купон и друсане катастрофи и бедност няма закони няма всички са безсмъртни и имат пари за БСК-скъпите стоки а България е световна суперсила с най- развитите технологии на планетата а президент ни е Супермен премиер ни е Батман а Жокера е раздавал кебапчета на римляните и така е станал вицепрезидент.В нашата вселена не е точно така.

fallback