Снимка: архив, Булфото

Въпреки недоволството на Светия Синод, католическата общност, Арменската църква, Мюфтийството – поправките в Закона за вероизповеданията минаха на първо четене в пленарната зала, почти единонодушно.

Все пак премиерът Бойко Борисов се срещна преди седмица с митрополитите и им обеща, че измененията няма да станат факт, докато не се намери консенсус по текстовете.

Осен това той обеща, че заплатите на свещениците, имамите, равините ще бъдат приравнени към тези на учителите.

Още по темата

Измененията в закона са внесени в два проекта – единият е на ГЕРБ, БСП, ДПС, а другият на "Обединени патриоти".

Част от промените предвиждат нов модел на финансиране на вероизповеданията. Според него те ще получават държавна субсидия, ако са изповядвани от не по-малко от 1% от населението на страната. Критерий ще е самоопределението на гражданите при последното национално преброяване.

Размерът на субсидията се определя по модела на финансиране на политическите партии. Максималният размер на субсидията е 15 милиона на вероизповедание.

На критериите за новия модел на финансиране отговарят само източноправославното християнство и мюсюлманството.

Останалите ще бъдат финансирани по досегашния начин - чрез Закона за държавния бюджет и дирекция "Вероизповедания" към Министерския съвет.

Целта на промените, внесени от Патриотите цели спиране на чуждото влияние върху някои вероизповедания в България, водещо до радикализъм.

Според текстовете свещеници могат да са само "български граждани, завършили училищното и висшето си образование в България".

Патриотите още искат регистрираните вероизповедания да декларират пред Сметната палата банковите си сметки в страната и чужбина.

Именно срещу този текст е насочено най-вече недоволството на църквите у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase