Снимка: БТА
fallback

Нов епизод на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски. Сега група хора с различни професии излязоха с предложение, което поместиха в отворено писмо и изпратиха до председателя на Народното събрание, до президента, до Светия синод, Министерския съвет, върховните съдилища, омбудсмана и медии.

В това писмо, подкрепено с аргументи, те изразяват разочарование от начина, по който се разви казусът с "Царските имоти" в съдебната система. Подписалите се настояват с този въпрос да се заеме парламента и споделиха за упражняван натиск върху хора, които подкрепят Симеон II в тази сага.

Oще по темата

Историкът Малвина Господинова обясни в студиото на "България сутрин", че това отворено писмо е написано, защото вече са изчерпани другите възможности.

"Това, което ние предлагаме в писмото, то не е нещо ново, дискутирано е във времето, но смятаме, че може би това е най-удачното и дори няма нужда от специален закон", каза тя и допълни, че просто в действащия реституционен закон от 1992 година, трябва да се добави текст, който касае собствеността на царското семейство.

Малвина Господинова обясни, че в други държави тези въпроси са решени по изгоден начин за двете страни и даде пример с Румъния, където едната част от възстановено имущество се ползва от кралското семейство, а другата е превърната в туристическа атракция и дестинация, която привлича много хора.

Адвокат Антон Станков, който е бивш правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, каза пред Bulgaria ON AIR, че сагата с имотите на царя вече се превръща все повече в политическа, а не в юридическа.

По думите му политическата страна засяга международния имидж на България и отношението на държавата към историята.

"Не става дума само за него, а и за семейството му. То е част от българската история", настоя той.

Станков подчерта, че въпросът с имотите има и вътрешнополитическа страна. Той попита дали се цели триенето на история и поясни, че гражданската инициатива цели да намери едно добро политическо решение.

Адвокатът изрази увереност, че ако се стигне и до дела в Страсбург, то там е ясно, че те ще завършат в полза на Симеон II, а Малвина Господинова се закани да се търсят и други начини за решаването на сагата, ако отвореното писмо не даде желаните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

111

Димитър Краев

преди 5 години

Царе на България са си българските царе, Кубрат, Аспарух,Калоян, Симеон Велики и другите. Фамилията на тоя *** ни е наложена от западните държави и български корени няма. Достатъчно гори изсече и продаде в Гърция. За това никой му не търси сметка, за провала като премиер и похабени години? Вместо да си трае че е *** до ушите той искал брей иска на майка си .....

110

Анонимен

преди 5 години

До АнонименВсе пак,интервюто с Кеворкян беше по герберската НОВА,затова не се знае доколко е вярно.Или по-точно може да се разбере по-късно.

109

Анонимен

преди 5 години

Току-що ми изтриха поста,но събеседника на Кеворкян казва,че Симеон иска този съдебен процес,не само заради самите имоти,а за да отмени закон със стара дата,за да отпаднат обвиненията за престъпленията на царското семейство спрямо България.И верятно да го използват.Ако това е вярно,още по-зле.

fallback