Снимка: БТА

Нов епизод на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски. Сега група хора с различни професии излязоха с предложение, което поместиха в отворено писмо и изпратиха до председателя на Народното събрание, до президента, до Светия синод, Министерския съвет, върховните съдилища, омбудсмана и медии.

В това писмо, подкрепено с аргументи, те изразяват разочарование от начина, по който се разви казусът с "Царските имоти" в съдебната система. Подписалите се настояват с този въпрос да се заеме парламента и споделиха за упражняван натиск върху хора, които подкрепят Симеон II в тази сага.

Още по темата

Историкът Малвина Господинова обясни в студиото на "България сутрин", че това отворено писмо е написано, защото вече са изчерпани другите възможности.

"Това, което ние предлагаме в писмото, то не е нещо ново, дискутирано е във времето, но смятаме, че може би това е най-удачното и дори няма нужда от специален закон", каза тя и допълни, че просто в действащия реституционен закон от 1992 година, трябва да се добави текст, който касае собствеността на царското семейство.

Малвина Господинова обясни, че в други държави тези въпроси са решени по изгоден начин за двете страни и даде пример с Румъния, където едната част от възстановено имущество се ползва от кралското семейство, а другата е превърната в туристическа атракция и дестинация, която привлича много хора.

Адвокат Антон Станков, който е бивш правосъден министър в кабинета на Симеон Сакскобургготски, каза пред Bulgaria ON AIR, че сагата с имотите на царя вече се превръща все повече в политическа, а не в юридическа.

По думите му политическата страна засяга международния имидж на България и отношението на държавата към историята.

"Не става дума само за него, а и за семейството му. То е част от българската история", настоя той.

Станков подчерта, че въпросът с имотите има и вътрешнополитическа страна. Той попита дали се цели триенето на история и поясни, че гражданската инициатива цели да намери едно добро политическо решение.

Адвокатът изрази увереност, че ако се стигне и до дела в Страсбург, то там е ясно, че те ще завършат в полза на Симеон II, а Малвина Господинова се закани да се търсят и други начини за решаването на сагата, ако отвореното писмо не даде желаните резултати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase