Снимка: архив, БулФото

Спецсъдът наложи мярка "домашен арест" на три жени от престъпната група за незаконна търговия с лекарства за онкоболни.

Зора Балджийска – лекар, Небесна Балджийска – управител на болница, и Светлана Тюлекова – фармацевт, ще са под домашен арест заради здравословни причини, съобщи bTV.

Още по темата
Другите - четирима мъже, остават за постоянно в ареста, тъй като има опасност да извършат ново престъпление, според съда.

Това са соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Деннсузов. Според съда има опасност те да извършат ново престъпление на свобода.

Седем души бяха арестувани при акция на Специализираната прокуратура и ГДБОП, която се проведе в две онкоболници в четвъртък.

Според обвиненението групата е действала от месец май 2017 година. До арестите се стига, след като между трима от членовете на престъпната група са били предадени белязани лекарства.

Схемите според държавното обвинение са били две. При едната се купували лекарства от различни лекари, които в последствие били заменяни с такива с изтекъл срок на годност или неясен произход. Втората схема е отклоняване на лекарства, които не били вливани на пациентите.

Липсва ясно обвинение, е тезата на защитата. Адвокат Емануил Йорданов посочи, че в него се казва, че организираната престъпна група действала от април месец тази година, без да се разбере откъде идва подобно твърдение и какво се е случило между април и деня, в който обвиняемите са задържани.

"Прокуратурата решава, че първо трябва да задържи обвиняемите, а след това да събира доказателства. В делото към този момент няма данни какво и как е белязвано. Аз за първи път виждам седем души организирана престъпна група, които взети заедно, не са откраднали и един пирон", посочи адвокат Емануил Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase