Снимка: БТА
fallback

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата в Народното събрание, инициирана от ГЕРБ, с депутати и министрите на образованието, здравеопазването и труда и социалната политика.

Oще по темата

Те изразиха недоволството си, че крайният срок - 1 октомври, е минал, а няма нито закон, нито реформа. Протестиращите родители заявиха и че са свидетели на "празни лъжи до безкрай".

По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят и как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания за 2019 година.

В понеделник премиерът обяви, че в бюджета за следващата година ще бъдат заделени 150 млн. за хората с увреждания. Протестиращите обаче са недоволни, че парите се извеждат на преден план и настояват за спешни раформи и приемането на закони.

Родителите на деца с увреждания искат закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане да има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, да се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Протестиращите искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 5 години

До ИнвалидНе са само 930лева ,с парите за "маиката' идругите помощи са към 2000лева .Много се мъчат .

46

До 45

преди 5 години

"Не знам какво става тук. Явно искат прекалено много,..."__________Доколкото знам от познати с такова дете - те смятат че, парите ги има! Но се разпределят между приближени: "осиновители" на често несъществуващи, по няколко деца, които получават хиляди левове месечно. Затова и предложенията им се отнасят за система която да може да се контролира. По тази причина, казва, властимащите са им БЕСНИ !Затова недейте да злобеете, бюджетът няма да се провали, идеята им е да се разпределя справедливо.

45

Ева

преди 5 години

До АнонименСпоминаха се.брат почина преди месец ...Докато беше жив ,болен от рак получавше 350 лв инавлидна пенсия и пари като асистент на сина си....

fallback