Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg

Управляващи и опозиция се скараха пред протестиращите майки на деца с увреждания. Към срещата на депутатите от ГЕРБ в палатковия лагер на протестиращите се присъедини и червеният депутат Антон Кутев, който обвини мнозинството, че бави законите, в които майките искат промени.

Според него те щели да бъдат обсъдени чак през ноември, а Даниела Дариткова от ГЕРБ отсече, че това ще стане възможно най-бързо.

И докато протестиращите мълчаха в очакване да се намери най-накрая решение за техните проблеми, в ролята на помирител влезе омбудсманът Мая Манолова.

Още по темата

"Нека да оставим политическите спорове и да седнем на една маса, за да намерим решение", призова тя.

Според нея около Закона за хората с увреждания преди последните промени е имало консенсус и с организациите на хората с увеждания, и с отговорните институции.

"Ако наистина искаме да стигнем до бюджетната процедура, трябва да се седнем и да се разберем“, настоя общественият защитник.

Майките искат на срещата да присъства не само социалният министър Бисер Петков, но и министрите на образованието, на финансите, на здравеопазването.

"Хората с увреждания не са проблем на социалното министерство, ние много искаме да излезем от социалното подпомагане, хората искат да се реализират“, коментира Вера Иванова, която стана едно от лицата на недоволните майки, които от месеци протестират под прозорците на властта.

Според нея трябва да бъдат направени финансови разчети от просветното министерство, от министерството на здравеопазването, от НОИ, а не да се говори за милиони, които ще бъдат раздадени неясно как и за какво.

Дариткова увери протестиращите, че целта е по най-бързия начин да влезе закона за хората с увреждания в пленарната зала и по най-рационалният начин парите да отидат до хората с увреждания.

"Ние поемаме гаранция, че вашите искания за бързо разглеждане и ясна финансова обосновка ще бъдат изпълнени“, обеща тя на майките.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase