Снимка: БТА

Майките на деца с увреждания напуснаха срещата в Народното събрание, инициирана от ГЕРБ, с депутати и министрите на образованието, здравеопазването и труда и социалната политика.

Още по темата

Те изразиха недоволството си, че крайният срок - 1 октомври, е минал, а няма нито закон, нито реформа. Протестиращите родители заявиха и че са свидетели на "празни лъжи до безкрай".

По думите им управляващите изобщо не са наясно с това какво ще правят и как ще се разпределят 150-те милиона лева повече за хората с увреждания за 2019 година.

В понеделник премиерът обяви, че в бюджета за следващата година ще бъдат заделени 150 млн. за хората с увреждания. Протестиращите обаче са недоволни, че парите се извеждат на преден план и настояват за спешни раформи и приемането на закони.

Родителите на деца с увреждания искат закон за личната помощ, с който всеки човек с увреждане да има право на асистент, а размерът на личната помощ /часовете асистентска грижа, които ще се плащат от бюджета/, да се определят от индивидуалните потребности на всеки човек с увреждане, а не от процента ТЕЛК.

Те настояват и за такъв закон за хората с увреждания, в който е заложена индивидуална оценка на потребностите, като видът и размерът на отпусканата подкрепа да се определя въз основа на тази оценка и да става задължителен за изпълнение от всички институции, а не, както досега, с препоръчителен характер.

Протестиращите искат и преобразуване на Агенцията за хората с увреждания в държавна агенция, така че тя да има властта да събира трите основни министерства - МОН, МЗ и МТСП, за да работят заедно, защото според тях така ще се прекрати правенето на политика "парче".

Те искат още помощните средства да започнат да се предоставят в натура от здравното министерство, като са съобразени с потребностите на човека с увреждане.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase