Снимка: архив, Ройтерс

Таванът за новоотпуснатите пенсии няма да отпадне от началото на следващата година, както се предвиждаше.

Вместо това максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли. За това се договориха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

Още по темата
Според президента на КНСБ Пламен Димитров така 41 000 от общо 65 000 българи ще вземат полагащото им се.

Финансовият министър Владислав Горанов пък обясни, че изчисленията не дават възможност таванът да падне. По думите му има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии.

Вече обявеното 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка няма да е "на калпак", а според заслугите на работното място.

Синдикатите предлагат към хората на терен да се насочат по-голяма част от десетте процента, а онези, които работят в администрацията, да получат по-малко.

Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хиляди души, заети в бюджетната сфера, за което ще са нужни над един милиард лева.

Заради поскъпването на живота след повишаването на цените на газа, а от там на парното, стоките, двете страни са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%. Това ще струва допълнително 40 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase