Снимка: Dnes.bg

Около 433 хил. заети в бюджетната сфера ще получат увеличение на заплатите си от 1 януари.

Макар вчера премиерът Бойко Борисов да анонсира, че то ще е с 10%, днес финансовият министър Владислав Горанов обяви, че в много администрации то ще е диференцирано - за едни повече, за други по-малко, според работния им принос.

Още по темата
По думите на финансовия министър ръстът с 10% няма да е "на калпак" за военнитe например.

При заетите в средното образование увеличението ще бъде с 20%, какъвто ангажимент бе поет.

Ръстът с 10% средно ще струва на хазната 1 млрд. лева или 1% от БВП. Такова повишение на заплатите – за всички заети в бюджетната сфера, не е правено от 2008 г.

Според Горанов това е добра новина за пазара на труда, защото имаме едно от най-ниските нива на безработица и трудно се намирали качествени служители в администрацията.

"Очакваме това увеличение на възнагражденията да повлияе положително на целия пазар на труда, като изтласка и останалите доходи в страната", коментира той.

Владислав Горанов напомни и че от увеличените разходи за персонал приходите в социалните и здравноосигурителните фондове също ще се увеличат.

В отговор на въпрос той посочи, че няма връзка между ръста на заплатите в администрацията и начина, по който се осъвременяват пенсиите. Министърът отрече увеличението да има връзка с предстоящите догодина избори с аргумента, че това се случва почти всяка година.

Владислав Горанов пресметна, че в края на август излишъкът в бюджета е близо 2,5 млрд. лв. Това се дължало на по-добрата събираемост на приходите и забавяне на част от разходите, свързани с цикличността на инвестициите и спецификата на строителния сезон.

Финансист №1 уточни, че се подготвят няколко модела за промяна в здравната система. Вариантът за допълнителна здравна застраховка бил елемент в един от тях. Моделите ще бъдат представени до края на месеца в парламента от здравното министерство, а обсъжданията тепърва предстоят.

Личното мнение на Владислав Горанов било за демонополизация на НЗОК с даване право на избор на осигурените дали да се осигуряват в НЗОК или в частно дружество.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase