Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Таванът за новоотпуснатите пенсии няма да отпадне от началото на следващата година, както се предвиждаше.

Вместо това максималният размер, който в момента е 910 лв., ще се увеличи на 1200 лв. от 1 юли. За това се договориха синдикатите и правителството на среща при премиера Бойко Борисов.

Oще по темата
Според президента на КНСБ Пламен Димитров така 41 000 от общо 65 000 българи ще вземат полагащото им се.

Финансовият министър Владислав Горанов пък обясни, че изчисленията не дават възможност таванът да падне. По думите му има разминавания между осигурителния принос и вписаните пенсии.

Вече обявеното 10-процентно увеличение на заплатите за всички служители на бюджетна издръжка няма да е "на калпак", а според заслугите на работното място.

Синдикатите предлагат към хората на терен да се насочат по-голяма част от десетте процента, а онези, които работят в администрацията, да получат по-малко.

Разчетите на МФ показват, че трябва да се вдигнат заплатите на 433 хиляди души, заети в бюджетната сфера, за което ще са нужни над един милиард лева.

Заради поскъпването на живота след повишаването на цените на газа, а от там на парното, стоките, двете страни са се договорили, че енергийната помощ за социално слабите ще бъде увеличена с 50%. Това ще струва допълнително 40 млн. лв.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

90

ЕДИН НАИВНИК НА...

преди 5 години

...пенсионна възраст.Срам и позор!Бил падал таванът!Уплашени от това,че били събрани 5000 подписа на недоволни пенсионери с таван на пенсиите от 910 лв. правителствени служители,синдикати и др."измислиха голямата справедливост" - таван от 1200 лв.ОЩЕ ПО- ГОЛЯМ ОТВОР НА НОЖИЦАТА.Затова България ще прилича на бананова република.Затова и ще има демографски срив,затова ще продължи обезлюдяването,затова много пенсионери ще се срамуват ,че са се родили и живяли по тези ширини.

89

Тъпанар

преди 5 години

Да речем, че сега има 3 млн работещи, осигуряващи пенсионери, деца, регистрирани в ТЕЛК, майчински, болнични, безработни -демек останалите 3-4 млн. Всичко би било наред ако прираста на населението е положителен. При нас изчезват по 50 000 активно работещи на г. Това значи, че сегашните 25 г. работници, ако останат тук, след 40 г няма да имат никаква пенсия. А то ще е доста по-скоро, защото много се връщат от Запад, след като се пенсионират там. Тук също са работили и им се полага пенсия.

88

Анонимен

преди 5 години

Това с тавана на пенсиите перифразирано означава - На колкото и висок доход да се осигуряваш, част от парите ти отиват от общия кюп, директно при Асан, който цял живот е обичал да се припича на слънце и да понатиска Айше под одеалото в колибата от картон...и който дори не подозира, какво значи осигуровка или данък.Пенсионната система трябва да мине на лични сметки, които никой да нама право да пипа..и тогава ще вземеш само ако ди внасял и таван ще е само небето.

fallback