Снимка: Булфото, архив
fallback

Само 17% от българите са съгласни да плащат за задължителна здравна застраховка 12 лева, а четири пъти повече – 65 на сто, не искат да бъркат допълнително в джоба си.

Това сочат данните от национална представително  проучва не социологическата агенция "Афис" за идеите за промяна в здравеопазването на ресорния министър Кирил Ананиев.

Oще по темата

Според изследването обаче не само предложението за задължително допълнително здравно застраховане в частна компания с месечна вноска не се харесва на хората.

Само 29% одобряват другото предложение лечението над 700 лв. да се покрива от допълнителното здравно застраховане, 47% от анкетираните са категорично против.

Близо всеки четвърти няма мнение по въпроса.

32% клонят в полза на предложението за замяна на НЗОК с няколко частни Здравни каси, които се конкурират, а повече – 38% не го одобряват.

През годините, едно от обичайните обяснения за отрицателното мнение относно "реформените" идеи на управляващите е, че "манталитетът на българина" по принцип се отличава със скептицизъм, консерватизъм и даже деструктивност. Данните обаче показват, че като цяло, населението не само знае, против какво е, но и за какво е, анализират от "Афис".

В същото време българите искат да се засили контрола върху държавните болници – цели 83% подкрепят това мнение. На обратното са само 6%.

80 на сто искат да се спре възможността за спекулативното оскъпяване на лекарствата, а едва само 7% са "против".

64% от анкетираните искат държавните болници и поликлиники да не бъдат търговски дружества, докато на обратното становище споделят само 11%.

Изследването сочи още, че масово запитаните (69%) искат най-високоплатените чиновниците да плащат пълния размер на здравната вноска, а не държавата да поема само половината, както е в момента.

За прекратяване на договорите на НЗОК с частни клиники, ако те надхвърлят нуждите в даден регион се обявяват  54% от запитаните, 18% са "против".

Според половината от участвалите в проучването здравеопазването трябва да премине на пряка бюджетна издръжка без Здравна каса, по подобие на националната здравна служба във Великобритания, Испания и Швеция". 13% обаче са "против" тази възможност.

Отново половината смятат, че ако се запази сегашния модел и се затегне финансовата дисциплина, положението ще се подобри.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

154

Анонимен

преди 5 години

Искат да поставят още едно звено - застрахователната мафия. Ще се влоши здравеопазването, пациентът ще бъде даден на вълците застрахователи. Дали изобщо ще стигне до болницата, и то в болниците на застрахователя, за да останат парите в едни ръце. Частните болници ще си направят застрахователни дружества и ще прибират още повече пари, отколкото сега. Това е идеята им. Замислили са поредният грабеж на обществени пари.

153

Вал

преди 5 години

Бялата Мафия иска все повече и повече да граби населението.Мафията МВР нищо не прави,както и прокерори ,съдии и всички останали мафиотчета.ГЕРБ,БСП...само МАФИИ!!!Я си вземете *** български ,МАФИОТСКИ паспорт и повече да не ви виждам!!! ГЕТОТО БЪЛГАРИЯ.

152

Ако Лукойл

преди 5 години

Спре да ни краде ще има пари за всичко- даже за минимална пенсия 1000 кинта

fallback