fallback

Приживе дядо Добри беше пример за доброта, човещина и смирение във времето на деградация. Водещият на "Операция история" Росен Петров анонсира историята му с една мисъл на Джоко Росич: "Страната ни пука от добри хора, кофтито е, че ние се вглеждаме в утайката. Пишем за утайката, четем за утайката, правим филми за утайката и ни се струва, че всичко е утайка. А то не е така, около мен е пълно с добри хора. Човек трябва да си отвори очите и ушите и да вижда и да чува".

Според Петров дядо Добри е част от новата история, човек, който е далеч от утайката.

"Дядо Добри заслужава да бъде канонизиран за светец от Българската православна църква. Той вече е светец в душите на хората. Той е най-големият частен дарител на катедралния храм "Св. Александър Невски" с 35 000 лева дарение, събирани стотинка по стотинка. Събрал е още десетки хиляди левове за други храмове. Малцина знаят, че Дядо Добри е водил много строго счетоводство за всяко дарено левче, че е проверявал стриктно къде и за какво са разходват парите. Светецът от Байлово, както го наричат българите, всъщност е контратеза на всичко, което се случи през годините на прехода. Той е символ на доброто и заслужава да му бъде издигнат скромен монумент", разказа в "Операция История" по Bulgaria ON AIR журналистът Цвета Кирилова.

Вижте целият разказ във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

Пальо

преди 5 години

Поклон до земи пред тази светла личност

42

Безистена blog.bg

преди 5 години

Дядо ДобрЕ е най-малкият син на Св.ПЕТЪР ДЪНОВ, който е единственият син на Св.ВАСИЛ КУНЧЕВ-ЛЕВСКИЙ. Чист продължител на Златната Дуло династична линия и вече действащ светия от Оня свят.А кои сте Вие,че да канонизирате или да сатанизирате?!?

41

Аз

преди 5 години

Дядо Добри не е светец.Просяк с "добра"кауза.Това ли е светец?Това, че дълги години не се е грижел за жена си и децата си, а е ходил да проси за църквата, светец ли го прави?Въобще работел ли е?Получил ли е някакво възнаграждение за труда си, погрижил ли се е за децата си? Тези книги и биографии, които създавате за дядо Добри, са манипулации.Авторите работите за своята си популярност и печалба.

fallback