Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Какво да очакваме от новия модел на здравното осигуряване и застраховане, който готвят управляващите? Вариантите, които се очаква да бъдат предложени, са два.
Oще по темата
В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска вероятно от 2%, която трябва да се прави при застраховател. Вторият вариант предвижда демонополизация на Здравната каса и всеки да избира къде да отиват парите му.
 
"Най-добрият вариант е пълна демонополизация на здравното осигуряване. От това биха спечелили най-много пациентите, защото ще могат сами да избират къде да отиде здравната им вноска. И когато фондовете бъдат поставени в ситуация да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че е важно да има конкуренция, от която да печелят най-много потребителите.

"Тъй като здравната система се изгражда именно заради пациентите, първият интерес, който трябва да се вземе под внимание, е техният. А в случая е категорично, че е по-добре да има много здравни фондове", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов също се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

"Бих направил всичко по силите си, за да спомогна тази идея да се осъществи. Би било много критично, ако управляващите се откажат. Извършването на подобен процес е много по-лесен, отколкото процесът със задължителната допълнителна здравна застраховка", отбеляза oще д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

32

коко

преди 5 години

До до коко 33Ами такава е системата, касата плаща към 1лв. за записан пациент за месец и това е за издръжката на практиката /сестра, режийни, консумативи, осигуровки, данъци.../. Допълнително получават към 10лв. за профилактичен или диспансерен преглед. За това казвам, че не печелят нищо, като те викат по няколко пъти. Напротив, губят си времето само.

31

до коко 33

преди 5 години

как я виждаш тая система при личните?!?! за месеца се дават 1.5лв без значение колко пъти ще посети кабинета......а другото се нарича ДИНАМИЧНО наблюдение.,което е в полза на пациента и натоваване на екипа - за обсъждане на резултатите и преценка на ефекта от започнат лечение

30

правилно е

преди 5 години

или пълно разление -НЗОК ПЛАЩА НА ДОБОЛНИЧВА ПОМОЩ и на държавните болншци и имащите си плащат на ЧАСТНИТЕ БОЛНИЦИ И Цн66ЕТРОВЕ така има явна лоялна конкуренция

fallback