Кадър: Bulgaria ON AIR

Какво да очакваме от новия модел на здравното осигуряване и застраховане, който готвят управляващите? Вариантите, които се очаква да бъдат предложени, са два.

Още по темата
В първия случай над здравната вноска от 8% се въвежда задължителна вноска вероятно от 2%, която трябва да се прави при застраховател. Вторият вариант предвижда демонополизация на Здравната каса и всеки да избира къде да отиват парите му.
 
"Най-добрият вариант е пълна демонополизация на здравното осигуряване. От това биха спечелили най-много пациентите, защото ще могат сами да избират къде да отиде здравната им вноска. И когато фондовете бъдат поставени в ситуация да се борят за парите и избора им, хората ще получават и една по-добра грижа", коментира в студиото на "Денят ON AIR" председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Стойчо Кацаров.

Той обясни, че е важно да има конкуренция, от която да печелят най-много потребителите.

"Тъй като здравната система се изгражда именно заради пациентите, първият интерес, който трябва да се вземе под внимание, е техният. А в случая е категорично, че е по-добре да има много здравни фондове", подчерта гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Финансовият министър Владислав Горанов също се обяви за пълна демонополизация на здравната каса и предоставяне на избор за хората дали да внасят цялата си здравна вноска в НЗОК или в частно застрахователно дружество.

"Бих направил всичко по силите си, за да спомогна тази идея да се осъществи. Би било много критично, ако управляващите се откажат. Извършването на подобен процес е много по-лесен, отколкото процесът със задължителната допълнителна здравна застраховка", отбеляза oще д-р Кацаров пред Bulgaria ON AIR.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase