Снимка: БТА

Грешка е, че договорът с Австрия за трансплантиране на бял дроб на български пациенти не се поднови.

Това коментира директорът на Изпълнителната агенция по трансплантация д-р Марияна Симеонова на пресконференция.

От Министерството на здравеопазването вчера съобщиха, че Симеонова е подала оставка като директор на ИАТ по лични причини.

Още по темата

Симеонова изрази съжалението си, че не е взела еднолично решение да поднови договора през 2017 г., дори с риск да бъде уволнена, предаде БТА.

Не разбирам защо при добре работещ механизъм, с доверието на болницата във Виена, с доверието на организацията "Евротрансплант", се наложи да се търси друго лечебно заведение за белодробни трансплантации, каза още тя.

По думите й преговорите с болницата в Есен, Германия, откъдето е заявен интерес за договор с България, и подписването на нов договор, са отнели поне 7-9 месеца, тъй като процедурата е строго регламентирана и се спазва.

"Едва ли трансплантацията на бял дроб в Есен ще е по-евтина в сравнение с тези, извършени досега във Виена", подчерта тя и уточни, че във Виена цената й е била 120 хиляди евро.

Досега бял дроб е трансплантиран на 8 българи, а 17 са вписани в листата на чакащите, добави още д-р Симеонова.

Коментари Напиши коментар

1

Койчо

преди 9 месеца

Не раз0рах чии бели дробове дават повече приход в джобовете на чиновниците? На мърлява австрия с 5 специалисти или германия с 500?