Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Dnes.bg
fallback

Общото събрание на БАН се съгласи с искането на правителството НИМХ да бъде изведен от структурата на Академията, но реши това да е частично.

Определението "частично" включва цялостната оперативна дейност, изпълнявана от НИМХ-БАН, както и учени и служители, които са декларирали намерение за напускане на БАН.

"Отчитайки декларираното намерение на правителството за решаване на проблема с НИМХ, Общото събрание на БАН изразява съгласие за частично изваждане на НИМХ от структурата на БАН и преминаването в нова структура, създадена от Министерския съвет", е определението, с което се решава промяната.

НИМХ е една симбиоза между оперативна и научна дейност, и съм сигурен, че ще има има много учени, които ще отидат да работят заедно с колегите си от оперативната дейност, заяви акад. Юлиан Ревалски.

На въпрос как от БАН се съгласиха на такова историческо решение за излизане на част от НИМХ от Академията, акад. Ревалски коментира, че "нещата са стигнали до една крайност, от която не могат да бъдат върнати обратно".

Според него решението за НИМХ вероятно ще се отрази върху имиджа на БАН, защото НИМХ винаги се свързва с БАН.

"За други институти на БАН днешното решение съм убеден, че няма да повлече крак, защото НИМХ е изключително специфичен институт, тъй като учените в него са на щат около една седма от целия му състав", коментира акад. Ревалски.

Попитан какво ще се случи с материалните активи след излизането на част от НИМХ от БАН, акад. Ревалски каза, че Общото събрание решава, но на първо време ще им бъде предоставена сегашната собственост, за да могат да работят. След това се предвижда да се създаде смесена работна група, която ще изработи правила за приемането от ОС на БАН.

Като брой на учените и работещите, НИМХ е най-големият институт на БАН, тъй като има филиали в цялата страна и стопанисва имущество, предоставено му от МОСВ за хидроложката дейност, обясни акад. Ревалски. Той отново отбеляза, че учените в НИМХ са малко.

Решението на Общото събрание на БАН "нищо не е и нищо не прави, защото в предложението няма текст за частичното изваждане с активите и пасивите с името на НИМХ", заяви бившият директор на НИМХ проф. Христомир Брънзов след решението.

Не можем да фукционираме без инфраструктурата, която е създадена и това се пунктовете, сградите и комуникациите, които Националната хидрометеорологична служба поддържа, заяви проф. Брънзов.

НИМХ вече 12 дни е без всякакво ръководство и няма кой да подпише никакъв документ, включително финансови задължения и плащания, и хората ще останат без аванс и заплата, заяви проф. Брънзов. Неговият първи мандат беше прекратен предсрочно от Управителния съвет на БАН.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

Анонимен

преди 5 години

До ЧАСТИЧНО ?!?!?!?!А какви права имат назначените служители да проявяват претенции към собствеността на институцията, в която са назначени? Държавата, когато и ако прояви желание да вземе НИМХ(защото досега документ няма), може да има претенции към имотите, мнооогото имоти, но служители, които до няколко години се пенсионират и които бламират работодателя си? Така ли правите в частните фирми? Поработиш 2-3 години и като ти връчат предизвестието, искаш да си ходиш с вилата на шефа?

41

бат Рамбо

преди 5 години

Че щатът на НИМХ е раздут е ясно. Че и директорът им има някакви болни амбиции също. Също така е факт, че бюджетът им е трагедия. Имат доста дейности. Тъй като повечето не са наясно, прогнозата за времето е едно от малкото неща, които правят. В института работят най много 20 синоптици. Голямата бройка са метеоролози и най вече хидролози. МОСВ е най зависимото от тях заради системите за ранно предупреждения от наводнения. Освен това само те имат метео и хидро станции и всичките данни са при тях.

40

Срещу заплащане

преди 5 години

вече може да се прави докторантура. От години със закон у нас вече е регламентирана така наречената платена докторантура.От една страна, това е добре, защото получаването на докторска степен вече няма да е привилегия само на роднините и протежетата на този и онзи.От друга страна, държавата не е длъжна да товари данъкоплатците със задължението да осигурят заплата и научна длъжност на всеки, който пише пред името си "д-р".Ако щатът на НИМХ е изкуствено раздут, нормално е да съкратят част от тях

fallback