42

Анонимен

преди 5 години

До ЧАСТИЧНО ?!?!?!?!А какви права имат назначените служители да проявяват претенции към собствеността на институцията, в която са назначени? Държавата, когато и ако прояви желание да вземе НИМХ(защото досега документ няма), може да има претенции към имотите, мнооогото имоти, но служители, които до няколко години се пенсионират и които бламират работодателя си? Така ли правите в частните фирми? Поработиш 2-3 години и като ти връчат предизвестието, искаш да си ходиш с вилата на шефа?

41

бат Рамбо

преди 5 години

Че щатът на НИМХ е раздут е ясно. Че и директорът им има някакви болни амбиции също. Също така е факт, че бюджетът им е трагедия. Имат доста дейности. Тъй като повечето не са наясно, прогнозата за времето е едно от малкото неща, които правят. В института работят най много 20 синоптици. Голямата бройка са метеоролози и най вече хидролози. МОСВ е най зависимото от тях заради системите за ранно предупреждения от наводнения. Освен това само те имат метео и хидро станции и всичките данни са при тях.

40

Срещу заплащане

преди 5 години

вече може да се прави докторантура. От години със закон у нас вече е регламентирана така наречената платена докторантура.От една страна, това е добре, защото получаването на докторска степен вече няма да е привилегия само на роднините и протежетата на този и онзи.От друга страна, държавата не е длъжна да товари данъкоплатците със задължението да осигурят заплата и научна длъжност на всеки, който пише пред името си "д-р".Ако щатът на НИМХ е изкуствено раздут, нормално е да съкратят част от тях

39

До Мързел

преди 5 години

В много от водещите университети по света се прави наука. Ако научните ни работници са във ВУЗ-овете, те ще бъдат принудени и да преподават, а не само да се занимават с изследователска дейност. Тогава ще бъде сигурно, че с нещо са си заслужили заплатите - поне с преподаването. В БАН, ако си под нечие покровителство, може и нищо да не правиш.Освен това, няма да е зле, ако редовните докторантури бъдат продължение на следването и да се дават на най-изявените студенти.В БАН и с това се правят шашми

38

Мързел

преди 5 години

До До Анонимен 27: Не е лошо да гледате филма Двойника с Тодор Колев, много е показателен за директната полза от науката. За университетите - не бъркайте преподаването и правенето на наука. Двете неща не са едно и също. Иначе сега нашите университети да цъфтяха. За това, че държавата е неспособна да организира научната дейност в България, не е виновен БАН,а държавата.Както виждаме от катастрофите и в други области не се справя.Само наивници могат да смятат, че хората ще получат по-високи заплати

37

Така е

преди 5 години

До До 20Ако го вярваш то е добре. Няма воля в правителството да финансира нормално науката, но в земеделието има добрата воля да го правят, макар, че нищо не разбират от тази дейност, не им е в ресора и т.н. Който го вярва, да действа. ОС просто е гласувало, ако се появи организация, която иска този институт, да го взима. Но ако има желаещи да останат в БАН ще могат.Когато този момент дойде,ще стане ясно коой иска да се мести.Сега е лесно да се приказва.Проблемът е ниското заплащане за всички

36

От 35

преди 5 години

До annybodyИ аз чух да се говори, че този скулптор е предложен за академик. Не знам кога предстои изборът и дали пък вече не е минал.Не знам откъде се е осведомил Реалистът.По въпроса, който задаваш относно това, какви приноси сме видели от БАН - ако им прочетеш отчетите, ще стигнеш до извода че в БАН са се събрали всички гении на света и работят ударно. За тях проф.Канев беше казал "напудрени и захаросани отчети". Тук са се опитали да отхвърлят дисертацията му, в чужбина е водещ учен.

35

До 31

преди 5 години

За заплатите спор няма.Качествен кадър ще иде там, където му предлагат достойно заплащане.У нас обаче се получава Параграф 22. На хубавите длъжности с прилични заплати се назначава само "наше момче /или момиче/". Ако държавата вдигне неколкократно заплатите в БАН, можеш да си представиш какво ще стане. То и сега е същото. Въпреки мижавите заплати, победителите в повечето конкурси за редовни докторантури се знаят предварително.Ако заплатата зависи от реален принос, тогава може би има надежда.

34

annybody

преди 5 години

До Реалист 13Никой не се сеща за него, защото такъв действителен член на БАН съществува само в главата ти - единствените художници-"академици" са яркочервените Светлин Русев и Румев Скорчев.

33

Анонимен

преди 5 години

До annybodyДо Девети септември БАН е на издръжката на 15 частни фонда. Пари от бюджета държавата е осигурявала само за две заплати - на председателя и на секретаря, а също и за издаването наедно-единствено списание на БАН. За кратко са били давани заплати на 9 служителя. И толкоз!В края на соца в БАН работеха 12 000 човека. След два периода на уж-реформи останаха 6 800 папунчовци на бюджетни пари, а всеки един от 42-та института издава по 1 или 2 списания, пак с пари от бюджета!

32

До 20

преди 5 години

Ако такава структура към Министерството на земеделието върши нужната за страната оперативна дейност и ако там бъдат създадени условия и за научна работа със заплати, по-високи от тези в БАН, тогава защо останалите да се връщат в БАН?Останат ли извън това евентуално звено към министерството, значи просто не са нужни. Да си потърсят работя другаде, където ще са полезни. Защо бюджетът трябва да осигурява излишни щатни бройки само защото някой бил искал да е на научна длъжност, пък бил той и д-р?

31

Анонимен

преди 5 години

Напълно нормално е специалист с висше образование да взима 500лв. Напълно нормално е всички в БАН да взимат ниски заплати. Напълно нормално според хората, които 29г. ни водят през прехода. Напълно нормално е 2 млн. българи да са в чужбина, вероятно защото България е пустиня. Напълно нормално е българите само да се чешат езиците. Напълно нормално е ръководството с действията и бездействията си да осигурява успешна кариера на млад човек с 500 лв. заплата. Докато е нормално и България ще е нормална

30

До 27 - продълж.

преди 5 години

Заплатите им ще са в пъти по-високи от сегашните, ако излязат от БАН.Но повечето от тях не искат. Каква може да е причината за това?Или сега работят на по няколко места и си докарват много по-високи доходи, а заплатата в БАН им тече като сигурна соц.помощ, за която не са длъжни да работят.Или, както се казва по-долу, има хора от доста заможни семейства, които искат само да им тече трудов стаж. Наистина има такива в БАН, повечето са жени - дремли под протекция.

29

До Анонимен 27

преди 5 години

Точно за това иде реч.Ако различните научно-изследователски звена са към университетите - никой няма да получи заплата, ако няма необходимия хорариум от лекции и не води упражнения.Ако са към съответните министерства, ще трябва всяко тримесечие да отчита свършената работа. няма да мине номерът с изявленията "Сега разработвам нещо, чийто резултат ще е ясен след 20 г.!"Които биха били към "Фармахим" или към "Арома", винаги ще имат конкретна задача - да разработят формула за лек или козметика.

28

Анонимен

преди 5 години

ВСИЧКИ ЛЕТИЩА СЪЩО ЗАВИСЯТ ОТ ПРОГНОЗИТЕ НА МЕТЕОРОЛОЗИТЕ

27

Анонимен

преди 5 години

БАН Е ПАРАЗИТНА СТРУКТУРА, ЧЕРНА ДУПКА, В КОЯТО ПОТЪВАТ МИЛИОНИ ГРЕШНИ ЛЕВОВЕ.

26

Анонимен

преди 5 години

А за Бърнзов щом казвате че са го уволнини бъдеет така добри да споделите, че от доста вреем има конкурс за нов директор, че шансовете на Брънзов бяха изключително малко и че целят бунт е ИМЕННО заради това - за да има лапачка за Брънзов и кликата му.

25

Анонимен

преди 5 години

Май за НИМХ е вярна поговорката "лапах с отвращение"

24

Анонимен

преди 5 години

много ми е интересно къде е етичността да печелиш проекти докато си част от БАН и посел да плюеш по нея? някой ще тръгне ли да повръща парите? Не, нали?

23

Анонимен

преди 5 години

до 10 - щом НИМХ е част от БАН, за добро или лошо той е дължен да спазна правилата на ОС и УС. Другият вариант е заведе дело в съда срещу Ръководството на БАН, но дори това не значи да не изпълняват решения на ОС, докато тече делото.Впрочем много интересно, че НИМХ се сетиха да протестират, точно след като от няколко месеца имаше конкурс и беше ясно че Бръзов няма да спечели мястото на директор отново.