Снимка: picjumbo.com

Видео 10.09.2018

Депресии, паник атаки, невроза... Как да се справим?

Неврози, стрес, паник атаки и депресии масово покосяват хората. Чувството за неудовлетвореност надделява у по-слабите, а някои дори стигат и до самоубийство.
Още по темата


Данните сочат, че около 8% от българите страдат от различни психични заболявания, а психолозите призовават всеки да се консултира със специалист.

10 септември е обявен за Световен ден за предотвратяване на самоубийствата и това е повод да си зададем въпроса - какво отключва тревожни състояния у хората и как можем да се справим с неврозите? В предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментират психолога доц. Маргарита Бакрачева и HR специалиста Милена Хаджииванова.

Темата за самоубийствата е табу в България и малко хора се осмеляват да говорят за нея и да потърсят помощ.

"Българите сме склонни да се диагностицираме. Не трябва да бързаме със заключенията и трябва да проверим колко време продължава това наше състояние. Ако продължи повече от три седмици, трябва задължително да потърсим помощ", посъветва доц. Бакрачева.

По думите и хората все още се притесняват да се обърнат към специалист. Според експертите близките и хората от заобикалящата ни среда първи би трябвало да забележат, ако в нормалното поведение има някаква промяна.

"Никое сериозно заболяване не идва изведнъж. Близките могат да бъдат от най-голяма полза", каза още Маргарита Бакрачева.

Бърнаутът в работната среда също е сериозен проблем в 21 век. Признаваме ли, че той вече има сериозни измерения в България?

"Отчитаме цифри, но няма превентивни програми. Самата психология вече не е само клинична и училищна. Психологията и икономиката вървят все повече ръка за ръка и блогополучието и спокойствието водят до по-голяма работоспособност", коментира още Бакрачева.

Според Милена Хаджииванова първите симптоми на бърнаут са, ако работникът няма същото желание за работа.

"Трябва да сме по-сетивни и да се самонаблюдаваме, за да разпознаем още от самото начало, че нещо не е наред", призова още Хаджииванова.

Какво стои в основата на нашето неудовлетворение - нисък стандарт на живот, стресова среда?

Според доц. Бакрачева има един типично български феномен - ние сме неудовлетворени, но щастливи, а за това има много фактори.

"Има едно основно нещо - ние си мислим, че някой ни е длъжен. За мен ключът е всеки един човек да поеме ангажиментът за собственото си щастие. ако успеем да направим това, нещата ще се променят драматично. Ние си мрънкаме, някой за нещо винаги ни е виновен, не е направил нещо за нас. В това е разковничето - да поемем щастието в ръцете си.", призова Милена Хаджииванова.

Коментари Напиши коментар

20

Анонимен

преди 10 месеца

Побъркаха народа , но пък аптеките и психиатрите добре печелят.

19

Някой

преди 10 месеца

Противно на твърденията на психолозите, алкохолът наистина помага.

18

Бау

преди 10 месеца

До SHEFA
Позитивното мислене е чудесен начин да се превърнеш във вечно ухилен до уши американец и да се хилиш щастливо дори, когато те пре***.Това е чудесно за началници, врагове и пр. хора, които не ти желаят доброто. Известна доза критичност към реалността няма да те направи безумно щастлив, но ще попречи се окажеш в Матрицата (освен ако точно това искаш).