Депресивните състояния са все по-често срещани у хората в XXI век. Депресиите са навсякъде около нас и ние ги виждаме по един или друг начин, а хората развиват все повече сюицидно поведение.

Около 30% от хората с депресия злоупотребяват алкохол, а статистиката не подминава и България. Пиенето вкъщи, обаче, не скрива проблемите, още по-малко пък ги премахва. Какви са причините за депресивните състояния - в предаването "Директно" по Bulgaria On Air коментират психологът Мартин Генев и преподавателят в Софийски университет Николай Николов.

От началото на годината Великобритания стана първата страна с назначен министър на самотата. До това се стигна, след като Британския червен кръст алармира с притеснителни данни, според които хиляди британци страдат от самота. Не по-различно е и положението в САЩ. Мащабно проучване доведе до стряскащи изводи, според които близо 50% от американците имат депресия.

Младото поколение в момента е най-самотно в човешката история, а най-лесно е да обвиним новите технологии, които задълбочават проблема. Това обаче се оказва заблуда. Голяма част от младите хора се чувстват  самотни, незавсимо от това дали имат профили в социалните мрежи, или не. Как изгрежда проблемът и знаем ли неговите мащаби? Имаме ли сериозен проблем с начина, по който комуникираме и превърнаха ли ни в затворници новите технологии?

"В последните години наистина се забелязва този феномен на известната отчужденост. Когато не комуникираме по между си, нормално е да попаднем на други зависимости, които имат подобен характер", коментира в предаването Николай Николов.

"Причините могат да бъдат различни. Това може да е наследствено. Обичайните симптоми са преумора, понижени автентични отношения. Много често хората прекаляват с преработването - така нареченият burn out. Страдащите от такива състояния са с понижено настроение, изнервени са.", сподели още Николай Николов.

Хората могат да потърсят група за взаимопомощ, да поговорят със специалист, да потърсят литература със самопомощ. Как се преодолява паник атаката? Вижте в следващото видео на телевизия Bulgaria On Air.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase