Снимка: Impact Press Group
fallback

Заведенията да плащат такса, ако в тях се дими, предложиха от бранша, след като през седмицата депутатите отхвърлиха предложенията на патриотите за либерализация и така пълната забрана остана в сила.

Oще по темата
Идеята е всяко заведение, в което има тютюнев дим, да плаща такса "разрешено пушене".

Вноската пък трябва да е годишна и да се определя спрямо площта на заведението като парите да отиват в специален държавен фонд.

Тези заведения ще бъдат обозначени и със специални стикери, от които клиентите да знаят, че в тях е разрешено пушенето, предаде bTV.

Самите пушачи са разделени в оценките си за предложението – според някои е по-добре да не стоят навън през зимата, докато други вече са свикнали с пълната забрана.

Все още не е ясно какъв размер на таксата ще бъде предложен, но тя може да се определя на квадратен метър, предлагат от Българската асоциация на заведенията.

"Това ще донесе милиони приходи в бюджета, които ще могат да се ползват за социални помощи, за здравното министерство", убеден е председателят на организацията Ричард Алибегов.

От "България без дим" са твърдо против – по данни на сдружението, с пълната забрана на цигарите пушачите са намалели с  30 процента. Подозират, че зад предложението стои тютюневата индустрия.

От министерството отказаха да коментират идеята на заведенията. Планират даже затягане на режима -  например затваряне на кръчма, в която се пуши и по-високи глоби за нарушители. Сега те са до 1500 лева за заведение и 500 лева за пушач.

От началото на година са глобени малко над 1100 обекта, а актове са получили стотина души.

Дали идеята за такса "разрешено пушене" ще влезе в предложенията на здравното министерство за промени в Закона за здравето, ще стане ясно следващите седмици.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

97

мнение

преди 5 години

НИКАКВИ ПУШАЧИ, ПУШАЧИТЕ СТЕ СБЪРКАНИ.

96

Анонимен

преди 5 години

Непушачите са сбъркани хора,които за да подишат чист въздух отиват и се затварят в кръчма,заедно с децата си,и обясняват на всички,колко вредно би било за децата им да се пуши там.Всички които искали да пушат трябвало да пушат по градинките,защото децата на модерните родители не може да се срещнат там и не може да им се навреди,те все пак са по кръчмите с простите си родители-учат се на морал и ценности и що е то кръчма :):):)

95

Така е

преди 5 години

Предлагам таксата да плащат заведенията, дето не се пуши. Пушачите внасят 2 милиарда годишно от акциз , не пушачите едно голямо НИЩО. Старото положение беше най справедливо. Еднакви условия и за едните и за другите.Стига с това разделение на нацията.

fallback