Архив: Reuters
fallback

Неправителствените организации Асоциацията на бащите в България и "Българска общност в Норвегия" представиха протестна декларация във връзка с отнемането на български деца от техните родители от норвежката служба Барневерн. Документът беше обявен на пресконференция в Националния пресклуб на БТА.

"Ще направим и невъзможното, за да върнем отнетите насилствено български деца от биологичните им родители", се посочва в декларацията, изчетена от Валентин Желев от "Българска общност в Норвегия".

Според данни на организацията Барневерн е отнела насилствено децата от 10 български семейства, живеещи в Норвегия.

Oще по темата

Те настояват за незабавно и безусловно освобождаване на отнетите деца на 10-те български семейства и затварянето на всички казуси, в които са следени и притеснявани български семейства и децата им, както и да бъде дадено право на тези хора да напуснат Норвегия без последствия. Желев посочи, че ще започнат акция по обединяване на всички етноси, които имат отнети деца в северната страна.

От неправителствените организации посочват, че мнозина са били принудени да напуснат страната, след като са се уредили там, за да запазят децата и семействата си.

За службата за закрила на детето в Норвегия, известна още като Барневарн, отдавна сигнализират и международни инститиции, като дори има заведено дело в Европейския съд за правата на човека.

Сигналите могат да се подават по всяко време и са анонимни. А причините могат да бъдат разнообразни - не само за насилие над децата, но и за това, че например бебета плачат нощем.

Една от критиките към Барневарн, която отправят родители и НПО-та е, че службата работи директно с полицията и де факто върху нея не се управлява контрол.

Още през юни месец редица българи се оплакаха, че са били подложени на тормоз от службата в Норвегия.

В един от случаите сигнал е бил подаден от училището на две деца, защото те ядат бял хляб и шоколад.

В друг случай дете на българин е споделило пред службите, че баща му пие бира, а Барневарн реагира мигновено.

За 1 г. в Норвегия от домовете им са били изведени близо 22 000 деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

дават на отнетите

преди 5 години

има една история в норвегия с деца които са родени от хитлеристки войници и офицери. там и за майките им също има една история..та яли бял хляб пили бира... ама явно с цаптараптани париотиват *** в Норвето децата им правят каквото е нужно и им ги отнемат. хляб, подслон и образование има ли за такива дЯцъ осигурени? имъъъ. ето това им е технологията

49

чеша си макарите

преди 5 години

Нов световен ред. Трябва завбъдеще от територията която населяват хората ъхмм робите извинявам се да се спазва всичко както е зададено в матрицата :) демек детето има ли кариес да се отнеме от родителите някой мисли ли малко по различно да се вкара в лудница или затвор и те така .. ясно е че ще има територии като нашата които ще са просто разни гета никъде не е добре..остава засега да хвана самолета за Нова Зеландия при кивитата чувам че са по гостоприемни и да си го местя в другия крачол

48

Анонимен

преди 5 години

Не знам ... аз друго чух за тези неща в Норвегия. Чух, че това с хляба е яло бял хляб ... и нищо друго в продължение на години. Другото, което чух е, че баща му си пийва бира, ама не една на ден, ами една на час. Разбира се, това може би е стабилна и сигурна среда за децата ви, но в Норвегия имат друго мнение. Като им е толкова зор, да изчакат малко и да си ги прекарат през шведската граница, де никой не брани и толкоз ша муй ...:)

fallback