Снимка: Булфото
fallback

След предсрочното освобождаване на шефа на Националния институт по метеорология и хидрология /НИМХ/ проф. Христомир Брънзов служителите на института може да останат реално и без заплати.

Причината е, че няма кой да подписва официалните документи, както за отпуски, за изготвени справки, дори молби за отпуск, коментира в пред "Монитор" метеорологът от НИМХ Анастасия Стойчева.

"В момента дори и да имаме пари, няма кой да подписва документите. Така ще останем без заплати, което си е репресивна мярка", каза Стойчева.

Oще по темата

Тя обясни, че дори и да бъде изготвена дадена справка, тя няма как да бъде придвижена до съответната институция. Просто тя трябва да има подпис. Тези заявки се представят на специална бланка, с логото на института и задължително се подписват от директора.

"В момента дори оперативният ни директор е в оставка", коментира метеорологът.

Според нея на практика няма и кой да води преговори за излизане на института от структурата на БАН.

"От една страна, от БАН заявяват, че са съгласни институтът да се отдели от Българската академия на науките, а от друга - отстраниха директора ни. Това е все едно да искаш да ходиш някъде, но да нямаш крака, за да го направиш , ако се изразя метафорично", каза Стойчева.

Тя поясни, че не са получили обяснение за отстраняването на директора си след заседанието на Управителния съвет на БАН. След него цялото ръководство също подаде оставки в знак на солидарност към отстранения си директор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

40

Анонимен

преди 5 години

Видях репортаж по Нова ТВ за ситуацията в НИМХ.Впечатлен съм от ръкомахащият от трибуната с прекалено специфичен вид.Още повече от субектът с лош поглед който коментираше след това.Последният май беше на срещата при Борисов.Излъчването им създава усещане че защитават ВСИЧКО...Защо ли?Апетитът идва с яденето...............Този колектив е ненаситен.Искаха финасово отделяне в БАН - приетоИскаха отделяне от БАН - приетоСега искат директорът да остане.....И тук ли ще е прието

39

До 25

преди 5 години

БАН я нарочиха за закриване още през 1990 г. Защото още тогава беше ясно, че това е една от най-ретроградните структури в държавата.Помните ли отец Христофор Събев? По този повод той каза: "Най-трудно ще се осъществи реформата в църквата, в армията и в БАН." Този човек в мирския си живот е бил физик с научна степен.Знаете какво стана в структурите на Българската православна църква и на Българската армия. За БАН не ми се говори, мога да обобщя мнението си само с една дума - ОТВРАТ!

38

Анонимен

преди 5 години

До до 14А не помниш ли, че всяка кандидатура за старши научен сътрудник задължително минаваше през определен отдел на ЦК на БКП?Не знаеш ли, че повечето от тези партийно одобрени "учени" доведоха в БАН и родата си?Така че, не се прави на наивен!

fallback