Снимка: Булфото, архив
fallback

Дървата за огрев са все по-малко, оплакват се търговците в някой райони на страната.

Вече месеци наред хората чакат, за да могат да се снабдят с дърва за зимата. Само в един от пунктовете за доставка в Монтана са заявени около 300 кубика с дърва и търсенето продължава.

Търговците обаче са с вързани ръце. Едната причина е дъждовното лято, което не им позволява да секат.

Oще по темата

"Хората, които сега се записват им казвам поне 20-30 дни минимум... ако времето държи да може да се влиза в гората ще се изпълнят всички поръчки, които са записани. Но има и друг проблем. Трудно вече търговците се добират до дървата, които да остават за българския пазар", обяснява собственикът на фирма за доставка Пламен Владиславов пред Нова тв.

Той смята, че за хората остават по-малки количества, защото по-голямата част от добиваната дървесина се изнася за Румъния, Гърция и Италия. 

Търсят се дърва за огрев и в горските стопанства в страната. В Югозапада, горското стопанство вече е раздало над 30 хиляди кубика дърва на 4400 домакинства, което е много повече от миналата година.

"Цените са от 36 до 41 лева на склад в гората. Имаме и обособени централни складове, където вече е включен и транспортът до съответния склад. Там са от 65 до 75 лева", обясни Дамян Дамянов от Югозападно горско стопанство.

А цената на нарязани, нацепени и доставени до вратата дърва върви и още по нагоре. За въглищата няма голямо търсене наблюдават търговците.

"Въглища има, цената е 350 лева за тон. Така свършиха миналата година, така и започна цената тази година. Няма намаление на цената, очаква се увеличение най-вероятно", разказа Пламен Владиславов.

Специалистите съветват, хората да побързат да си набавят дърва през топлите месеци, защото цената им през есента ще тръгне нагоре.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

77

Анонимен

преди 5 години

Не знам ГЕРБеругите как досега не са се сетили и сложили глоби от по 2 милиона на ден на всяка дървосекаческа фирма и гатер съсипващи горите .Милиарди има за събиране, Куци и кьораво сече и изнася

76

Топлофикация

преди 5 години

Нормалната цена за 10 кубика дърва е 5000 лв плюс глоба от 2000 евро за това че замърсяват и разрушават природата .Значи имат по 1500 лв на сезон да горят в комина а нямат 1200 лв да си сложат енергийно ефективен климатик.Смотаниселенджери

75

СатаНАТО

преди 5 години

до НякойОткъде ми пишеш, драги баце?Дървосекач ли се явяваш?

fallback