Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Съученици и приятели на 13-годишния Георги Стойков скърбят за загиналото момче. Детето загуби живота си заедно с още 15 души в тежката катастрофа край района между Лесков дол и Своге, при която автобус пълен се преобърна в Искърското дефиле. Те се връщали от екскурзия до манастира "Седемте престола".

Страшна, тройна трагедия сполетя семейството на момчето. Георги е пътувал заедно с баба си Дарина и вуйчо си Симеон.

Още по темата

Жената е също е сред починалите, а мъжът е тежки наранявания в болница.

Тримата често ходели на подобни екскурзии, като понякога и майката на момчето също се включвала в семейните пътешествия.

Тя също трябвало да пътува до "Седемте престола", но била болна и се отказала, обясни отец Атанасий от църквата "Св. безсребърници Козма и Дамян" в Световрачене.

Приятелите на Георги ще го запомнят като добро момче, отличник: "Той беше кротко, добро, много умно дете. Приеха го в Национална финансово-стопанска гимназия по първо желание".


"Ходи на народни танци, обича да посещава такива места, беше патриот, обичаше Българя и народната музика, спортуваше", споделиха още децата за своя приятел пред в. "Монитор".

Отец Атанасий обясни, че децата вече са били на заупокойната молитва в църквата "Св. безсребърници Козма и Дамян" в Световрачане, където са запалили свещ за Георги.

Освен младежите, цял ден в храма са идвали близки на загиналите, както и такива, които не са имали пряка връзка с тях.

"Дойде една протестантка и попита: "Отец, мога ли да запаля свещ в православния храм, защото няма къде да се помоля", разказа свещеникът.

Кметът на Световрачене Светла Николова заяви, че в момента се правят аутопсии на загиналите и от утре би трябвало да започнат да освобождават телата им, но всичко зависи от прокуратурата.

14 от 16- те жертви в катастрофата край Своге са от Световрачене. Всички загинали били поклонници в църквата и винаги помагали както могат, обясни отецът.

Сред жертвите е и готвачката на храма, която роботи в София, но идва да помага безвъзмездно по време на празници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase