Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Тревожно преброяване показа, че мъжете, заразени с ХИВ, са 6 пъти повече от жените, а статистиката твърди, че най-рискова е възрастта на хората между 20 и 40 години. Заболяването основно се предава по полов път, но защо случаите на заболели се увеличават все повече? Колко са хората, които не знаят, че носят вируса - коментар в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR на живо от д-р Радосвета Стаменкова и Юлия Андонова от фондация "П.У.Л.С".

"България продължава да е страна с ниско разпространение на ХИВ. Това обаче, продължава да е и страната, в която не наричаме нещата с истинските им имена и не отдаваме истинско значение на здравните послания, които би трябвало да предаваме. Младият човек трябва да получи здравна инфромация преди да му се случи нещо, а не след. Хората трябва да знаят какво означава отговорно сексуално поведение, преди да им се случи нещо неприятно.", сподели д-р Радосвета Стаменкова.

През последните 10 години благодарение на Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария екипи в цялата страна имаха възможност да реализират превантивни дейности с рискови групи. След оттегляне на фонда, обаче, тези хора също се оттеглят.

"Очаква ни съдба като Румъния и Гърция, където възникнаха епидемии. Ако държавата не приеме сексуалното и здравното образование като свой приоритет, тенднденциите ще стават все по-страшни и не ни очаква нищо добро", алармира в студиото Юлия Андонова.

И още в предаването: Какво е развитието по дебатирания въпрос с Истанбулската конвенция?

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Мене

преди 5 години

На българинът все някой друг му е виновен. Ако не са политиците, то ще са катаджиите или гейовете. Ганьоооо, ***... Загубен народ, майка му стара. Няма бъдеще за младите сред дърти комунисти и закоравели консерви!

12

олимпий

преди 5 години

Преди още 18 години имаше бум,и епидемия в България на ХИВ.И докторите само се споглеждаха и си мълчаха,защото така им бяха казали.Майка ми работеше санитарка,преди да се пенсионира,и от нея знам.Когато се окаже положителна пробата,всички доктори и сестри хуквали да се мият,и да гълтат витамини.То половината държава работи навън по чъжбина,и все най мръсната работа.Как няма да има.

11

Анонимен

преди 5 години

Проблема със сексуалното образование не е, че ще ги учат как да се предпазват от СПИН, а че ще им обясняват че е ОК да си хомо. Сапиенс, имам впредвид. Никакви сексистки намеци в поста ми ;)))

fallback