Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Последните големи археологически открития за пореден път показват, че живеем върху земя, криеща изключителни исторически артефакти. Сердика е била град в десетката на римските градове, особено в периода на войнишките императори, на Юстиниан и Константин Велики. Колизеумът на Сердика е събирал 5000 зрители, гладиаторската арена е била само с 10 метра по-малка от тази на римския колизеум - разказа в предаването "Операция История" по Bulgaria ON AIR археологът доц. Тодор Чобанов, който е и зам.-кмет на София.

В столицата се пази и уникална каменна обява, която рекламира гладиаторски боеве, за да бъдат посетени от населението.

Възходът на римска Сердика се обяснява най-вече със стратегическото положение - в центъра между Запада и Изтока. По време на многобройните войни през нея са преминавали много от римските легиони. Между другото Сердика е родното място на император Галерий. 

Известният ни историк доц. Георги Николов разказа в "Операция История" за битката при Ахелой и за политическата сила на българския владетел Симеон Първи.

"Симеон Велики е изключителна фигура. Той е българският владетел, който е най-интересен за чуждите историци. Защото е бил близо до това да стане византийски император, а това означавало да бъде господар на света. Той не самозванец, коронясан е за "василевс на българите" законно, с прочитане на специална молитва от ромейския патриарх. Всъщност той е първият български цар, титла равнозначна на император", обясни доц. Николов.

"Симеон е от най-образованите владетели на своето време. Това настина е Златен век не само за българското оръжие, но най-вече за българската книжнина. В историята няма "ако", но без ролята на Симеон и учениците на Кирил и Методий всяка страна, дори Русия, можеше да има съвсем друга културна съдба, тъй като Рус получава религиозните книги на старобългарски език, а не на гръцки. Битката при Ахелой е настина грандиозна. Спори за числото на воините, но вероятно ромейската армия е била около 50 000 души , а българската около 30 000.

Ахелойската битка струва на Византия 2 тона злато, 450 килограма са платени на печенегите да ударят България в гръб, 750 килограма като откуп на арабите, за да има мир и да върнат хиляди пленени ромейски воини, и 1 тон е отишъл за заплата на самата войска, за да бъде тя мотивирана", коментира още доц. Георги Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Анонимен

преди 5 години

Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий. Ако видите документ от педи 16 век с думата "славяни", той е фалшив.

56

професионалист

преди 5 години

До АнонименДипломите са издадени от Исторически факултет. Там няма продажба, а знания от тонове книги

55

професионалист

преди 5 години

До АнонименВижте предаването. Росен Петров го спомена още в началото!

fallback