57

Анонимен

преди 5 години

Думата "славяни" е измислена едва през 1532г от хърватина Винко Прибоевич, раздута от абатът Мавро Орбини и пренесена у нас през 18-ти век от Паисий. Ако видите документ от педи 16 век с думата "славяни", той е фалшив.

56

професионалист

преди 5 години

До АнонименДипломите са издадени от Исторически факултет. Там няма продажба, а знания от тонове книги

55

професионалист

преди 5 години

До АнонименВижте предаването. Росен Петров го спомена още в началото!

54

Богомил

преди 5 години

До АнонименИнтерес да ни изкарват дошляци, а не местно население/траки/ имат гърците, руснаците, немците ит.н. Вие защо ги подкрепяте? Защо вярвате на манипулациите и не забелязвате очевидното? Малко ли загубихме заради лъжливата ни история? Защо не си изберете една тема, например фолклор и не се запознаете с тракийските му корени? Или с материалната култура? Или с езика? Или с "гръцката" митология? Или с мита за "славянството". Защо не и с първохристиянството на траките? Защо Анонимни?

53

Анонимен

преди 5 години

До БогомилСтига с тея траки,бе!Проглушихте ни ушите.Нищо общо нямаме с траките!

52

Богомил

преди 5 години

До БУЛГАРОССлед разрушаването на първохристиянските ни църкви с книжнината от "православните" в края на 6-век и обявяването на всичко българско за еретично и варварско, започва терор над траките/гети, мизи и др./. Аспарух обединява свободните, живеещи на север от Дунава гети и траки, които в миналото са воювали помежду си, подобно на гърците или германците, напада империята и помага на братята си траки да се откъснат от Константинопол. България се разширява по старите си земи, ненапълно уви.

51

Богомил

преди 5 години

До БУЛГАРОССамо ние българите сме славяни. В древността словени/славяни/ са наричани само траките гети/готи/, които заедно с мизите/българите/ са основна част от предците ни. Гетите имат славна история-победители на Рим. Даките са част от гетите. Сердика е център на Долна Дакия. Другите "славяни" са наречени така поради близостта на езика. Основата на руския е българския и така, без да са ни роднини, те се обяват за славяни по имперски интереси. Роднини ни са част от украинците. Москва не!

50

Богомил

преди 5 години

До БУЛГАРОСБорис не е "покръстител" на българите. Това е мнението на ИРИ , която от края на 6-ти век е "православна" и счита българските християни за езичници и варвари. Покръстването по нашите земи/траки=българи/ започва през 1-ви век/Ап. Павел и Ап.Андрей/. Борис по политически причини, поради своята слабост като владетел, седнал на трона с военен преврат/кавкан Исбул/ се отказва от Сирмиумския/българския/ символ на вярата и приема Никейския/православния/. Подчинява се на Константинопол!

49

Щирлиц

преди 5 години

...Символ на насилието.. Коя цивилизация се е разраствала без насилие над съседни ней народи и държави?

48

да говорим истината

преди 5 години

Забравяме за началото,а нашето древно начало са предците ни- ТРАКИТЕ!Да пребъде за векове България,Българите и всичко българско!

47

ROMAN EMPIRE

преди 5 години

VSI4KO MI E AYSNO SAMO EDNO NE RAZBIRAM KADE SA NASLEDNICITE NA ROM ?

46

Явор Х

преди 5 години

"Дано някога Симеон Първи си върне земите като Симеон Втори"- Роска с този виц направо ме уби...смях се от сърце.

45

Анонимен

преди 5 години

да не би доцент Чобанов да е болен? изглежда различно.

44

БУЛГАРОС

преди 5 години

Българската държава е отрицание на РИМСКИЯ СВЯТ до Борис Покръстител, след това става основен проводник на ромейската или византийската цивилизация на Балканите и в Източна Европа. Както пише хрониста "от всички славяни българи първи имаха царе и патриарси"...друг е въпросът че ние не сме баш славяни. Предаването на няколко пъти ме изненадва чудесно с обективно разглеждане на история и разбира се с патриотичното си възпитание.

43

Анонимен

преди 5 години

Историята затова е важна, защото съдържа от тоталната деградация на елини и римляни под мотото блестящ триумф на външността над същността, и успоредно с това архитектура на знаещите заложили пропорции и пренесли във времето кодове за ново възраждане на знанието. Историята се изучава, проследяват се процесите и не се взема страна, защото тя Е. Ако правилно си разчел уроците, днес делата ни, са страната която можем да избираме. В кой процес може да дадем енергията си.

42

Гробокопач

преди 5 години

Българската държава е тоталното отречение на Пакс Романа! Тоталното! Та не знам, защо Симеон Първи се спряга до римският колизеум в Сердика, бруталното въплъщение на формулата "Ако няма хляб, дайте им кървави Зрелища". Днес, това се компенсира със спорта (футбол, волейбол, тенис...) Рим, това е символът на Насилието, чиято отрова, днес убива западната цивилизация. Аз не знам, каква гордост е това да кажеш-Сердика има колизеум, 10 метра по-нисък от Римският. Да имаш колизеум,не е повод за гордост

41

Анонимен

преди 5 години

До 41Точно казано с едно немаловажно допълнение - РУСКАТА ОКУПАЦИОННА АДМИНИСТРАЦИЯ...

40

ИМПЕРИАЛИСТ-до 31

преди 5 години

През 1879 година се разгаря и спор за името, като жителите на града създават комитет от известни личности, който се застъпва за възстановяване на историческото име СРЕДЕЦ. НАДДЕЛЯВА ОБАЧЕ СТАНОВИЩЕТО НА РУСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ И НОВАТА СТОЛИЦА НА БЪЛГАРИЯ ..СЕ НАРИЧА ОФИЦИАЛНО с гръцкото име СОФИЯ. Явно името СРЕДЕЦ не е влизало в руските планове за трибутарното княжество България.

39

Анонимен

преди 5 години

Добре че Четвероевангелието е в Лондон, защото можеше отдавна да е в Москва и кремълския КГБ поп да го е обявил за руско, ако Коминтерна преди това не го е унищожил като ерес !

38

ИМПЕРИАЛИСТ

преди 5 години

Истинското име на града е СРЕДЕЦ. За благозвучие, неговите граждани са се наричали Серди, вместо Средци... Името Средец по късно преминава в Сердица, както при думите среда сердце. Изписано на латиница Сердица става Serdica, а по-късно е изкилиферчено на СердиКа