Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Според просветния министър Красимир Вълчев НИМХ иска развод с БАН, но те не дават. Ще се разреши ли конфликтът до 22 август? След тази дата премиерът Борисов каза, че ще се намеси и ще вземе решение.

"Ние сме сериозни и категорични. От БАН твърдяха, че ние имаме пари, а сега вече никой не се съмнява, че нямаме. Дори се търси причината да нямаме. Диалог ще има. 89% процента от хората в НИМХ са участвали в допитването. 94% от тях са категорични за напускане на БАН. Това не е някаква емоция. Това е проблем с години наред. Тази година придоби нетърпими размери. Различията ни са сериозни", обобщи директорът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Oще по темата
В студиото на "Денят ON AIR" ученият уточни, че новостите в науката трябва да влязат в практиката, но за това, уви, трябват средства.

"Парите, които получихме бяха така дадени, както се дава на един институт, който се занимава с чиста научна дейност. Нощният труд не бе предвиден. Ние нямаме охрана, нямаме чистачки, нямаме поддръжка. Ние не сме чисто научен институт. При нас работата е 24 часа в денонощието", посочи гостът пред Bulgaria ON AIR.

По изчисленията на проф. Брънзов НИМХ може да издържи до края на август или най-много първата седмица на септември със скорошната финансова инжекция.

"Безпаричието пречупва младите кадри, които искат да работят при нас. Единствено ги мотивира любовта към това, което са учили, но тя е временна. Заплатите при нас са максимум до 600-700 лева. Крайно недостатъчни", заключи специалистът.

Видео с целия разговор вижте на сайта на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Бат Рамбо

преди 5 години

Защо си мислите, че проблема са само заплатите? То няма пари за дейности. Поддръжката е никаква, защото бюджета покрива само заплатите. Всички конвенционални и автоматични станции си искат поддръжка. То няма пари за гориво, какво остава за резервни части.

12

До 2

преди 5 години

Значи искат да са към МОН, за да взимат по-големи заплати. Изнудват заявявайки, че ще спрат да работят, ако не им осигурят по-големи заплати. Тогава биха останали в БАН. Но това означава да бъдат облагодетелствани в сравнение с останалите институти.Ако им кажеш това, сигурно ще ревнат, че в други институти са намерили начин да си докарват допълнителни пари.Лесно е да се манипулира мнението на хората, които не са в БАН.Правя този извод и от другите коментари.Сигурно всеки е в някаква степен прав

11

Анонимен

преди 5 години

П.С. По въпроса с БАН. Академията има отчайваща нужда от реформи. Но това не значи, че не заслужава да съществува. СУ се реформира по-бързо, защото постоянно работи с млади хора. В БАН те са малцинство. Трудно идват промените и има съпротива и драми. Не е лъжа. Но освен това, има и много групи участващи в огромни международни сътрудничества, които не биха могли да работят в СУ защото няма да имат време за научен труд. БАН има функция, да не го унищожаваме, само заради средната му възраст.

fallback