Снимка: Reuters

Присъединяването на България към еврозоната няма да доведе до сериозно вдигане на цените. Това обяви главният изпълнителен директор на Световната банка Кристалина Георгиева пред БНР.

Тя обясни, че разбира притеснението на хората, че стоките и услугите могат да поскъпнат сериозно.

"Аз смятам, че това притеснение не трябва особено много да си го слагаме на сърце, защото нашите цени на практика с връзването на лева към еврото - те са в евро, само че 50% по-ниски", каза Георгиева.

Тя беше категорична и че още по пътя към валутния съюз страната ни ще укрепи допълнително икономическата и финансовата си система.

Още по темата

Кристалина Георгиева призна обаче и че освен позитиви влизането в еврозоната ще донесе и необходимостта от множество реформи в България. Една от тях, според нея, е в сферата на образованието, където проблемите нямало да се решат от приемането на еврото.

Георгиева коментира и напрежението с митата между водещите икономики в света.

"Направихме анализи, според които, ако това продължи, глобалният доход ще се свие с 1 трилион и 400 милиарда долара за населението на света. Това, което ни притеснява повече е, че инвестициите започват леко да се охлаждат. Фирмите си казват: "Да почакаме, да видим какво ще става", каза тя.

Според нея тенденцията към протекционизъм отклонява вниманието на света от важните проблеми.

"Първият, който го виждаме това лято всички с очите си, са климатичните изменения. Четвърта рекордна година по затопляне. Ако ние не се концентрираме върху този проблем, това, за което сега си говорим, ще ни се вижда детска шега", категорична е Георгиева.

Тя обясни, че вторият проблем е дълговото бреме.

"На врата на света "висят" 164 трилиона долара дълг. Ние следим около 15 страни, където това може да доведе до сериозни сътресения, а когато това се случи, разбира се, може да се пренесе тази вълна навън", каза Кристалина Георгиева.

Третият проблем, който според нея е актуален и за нас, е че има добър икономически климат, но много малко страни правят реформи.

"Много е важна темата за световната търговия. Тя е създадена от политически решения, а може да донесе големи негативи сама по себе си и като фактор, който ни отклонява от важни въпроси", обясни Георгиева.

Тя допълни, че Турция е една от 15-те страни с големи дългове и добави: "Дори и с малко покачване на лихвените проценти, техните дългови проблеми стават по-сериозни. Турция има към 500 млрд. долара външен дълг. В рамките на тази година те трябва да рефинансират близо 200 млрд. долара, от които 80% са корпоративен дълг", каза Кристалина Георгиева.

Коментари Напиши коментар

245

Мобе

преди 3 години

Няма как защото повечето стоки са по скъпи от Европейския съюз

244

Анонимен

преди 3 години

А по ресторанти ходиш ли в Германия? Само от дискаунтърите с евтиниите на килограм. Месото е евтино, защото е субсидирано от държавата, за да бъде евтино и да могат германците да си го купуват.

243

Иван

преди 3 години

Цените няма да скочат при минаването към еврото по простата причина че ще скочат преди това.Кога точно? Сега.