Снимка: Pixabay
fallback

Хиляди тонове палмова мазнина са изяли българите през последната година под формата на евтино сирене.

Потребителите у нас купуват все повече продукти с палмово масло. За 2017 година у нас са изконсумирани 12 000 тона палмова мазнина, съобщи Иван Грънчаров от УС на Асоциацията на млекопреработвателите.

Експертът обясни, че проблемът у нас е, че растителните мазнини се влагат в кашкавала и сиренето в големи количества. Той призова българите да осъзнаят вредата от тези мазнини – те се наслагват в тялото и трудно се преработват от организма.

Oще по темата

Грънчаров напомни, че в България има влязла в сила наредба, с която се забранява производството на имитиращи продукти и влагането на палмово масло в млечните продукти в мандрите.

"Надявам се това да промени баланса при продажбата на имитиращи и истински продукти. В много страни са забранили използването на растителни мазнини", каза Грънчаров пред БТА.

Той е категоричен, че в България имаме възможност да се храним с качествени продукти, но повечето хора не го правят. Основното оправдание е липсата на пари.

"Аз съм сметнал, че средногодишно разликата е 50 стотинки на ден", обясни Грънчаров.

Той съобщи, че цената остава основният фактор, който може да ориентира потребителите дали сиренето е качествено или не.

"Обикновеният потребител трудно може да направи разлика по визия дали един продукт е истински или имитиращ. Сиренето, което е истинско, дори във вода няма да се размие, а ще си остане пак здрав продукт", обясни експертът.

Според него реалната цена на сиренето започва минимум от 5,50 лева, а ако искаме да ядем истински качествено сирене, то трябва да е поне 9 лева.

"В България има качествени продукти от качествено мляко. Млякото през последните 5-6 години се различава от това преди десетилетия. Фермите са на ниво. Ако има желание, българинът яде качествени продукти", каза още Грънчаров.

Той обясни, че цените на млечните продукти зависят от млякото, а то зависи от цената на млякото в Европа.

"Основният проблем в бранша са имитиращите продукти или палмовата мазнина. Има недостиг на българска суровина. Цените на българските фермери се вдигат благодарение на фермерите от Европа. Цената, която влиза като внос, е малко по-висока от цената на българското мляко. Внасяме не повече от 20% от млякото", обясни още Иван Грънчаров.

В България има над 260 млекопреработвателни предприятия, като от тях 30-40 фирми използват растителна мазнина, каза експертът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

65

Анонимен

преди 5 години

На Бойко стандартите... Дали внучето му яде сирене с палмово масло?

64

Анонимен

преди 5 години

ЯЖЭ, НАРОДЕ! СКОРО ЩЕ ЯДЕТЕ И ХРАНИ С ГМО, НАЛИ ***-ДЕРЪТ ЮНКЕР ГИ ДОГОВМОРИ С ТРЪМП.

63

Анонимен

преди 5 години

ще си имаме безброй раково болни след 5-10 годинки, но пък виновни няма, в Румъния какви протести правят, а ние тука си цоцаме палмовата мазнина и си мълчим, дори когато е очевадно, че всичко е заради корупция

fallback