Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Премиерът Бойко Борисов поиска военните ни проекти да са съвместими с тези на НАТО. Възможно ли е? Потърсихме отговора от бившия министър на отбраната и експерт по сигурността Велизар Шаламанов.
Oще по темата


"Възможно е, тъй като се случва във всички други страни, които са влезли в НАТО. Има 3 условия", посочи той в предаването "Денят ON AIR" и ги изброи:

- да участваме в многонационални формирования

- изискванията към новото въоръжение да бъдат съобразени с изискванията да бъдем част от интегрираната структура на силите на НАТО

- да изберем подход, който включва максимално използване на агенциите на НАТО, така че проектите да бъдат управлявани професионално и да гарантират резултат в кратък срок.

"Не може да има успешно превъоръжаване, преди да има ясна програма за извеждане от експлоатация на остарялата и несъвместима техника, защото демотивира хората, води до човешки жертви и поглъща много средства", настоя Шаламанов пред Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че за модернизацията на армията са необходими 10-15 млрд. лева и по думите му не може да си затваряме очите за това. Според експерта реалистичен срок за превъоръжаването е 10 години, но за да бъде осъществен такъв проект, се изисква много ясна стратегия.

Бившият военен министър е на мнение, че най-доброто за България е придобиване на самолет, произведен в страна член на НАТО, както и намаляване на зависимостта от Русия и извеждане на техниката, която е негодна за употреба.

Мотивацията на младите хора да станат част от армията ще дойде, когато тази армия е интегрална част от структурата на НАТО, подчерта Велизар Шаламанов. Той добави, че е време за национален дебат и обществен договор за промяна в отбраната.

Шаламанов е на мнение, че връщането на наборната служба, което е сред предложенията на военния министър Каракачанов, няма да се реализира. По думите му това означава огромни инвестиции в строителство и поддържане на техника. Той определи идеята като връщане преди 1999 година.

"Това не е бъдещето на България и няма да се случи", категоричен бе гостът в студиото на Ганиела Ангелова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

21

NATO ZOMBIE

преди 5 години

Питайте турците кое е съвместимо, f 16 ки + руски ракети с 400,кого заблуждавате, че техниката трябва непремено да е американска... А на тоя папагал от снимката му се подава некролога от джоба, тръгнал за нато да ми говори, наглата организация, която ни наряза за скрап изтребителите, която взривяваха амуниции около софето,същите тези измамници ползват на аванта нашите летища, с една дума нато не само, че ни вреди пряко а и са долни лъжци, щом ви харесва това значи сте мазохисти...

20

Иво

преди 5 години

С НАТО срещу корупцията!От Русия грабежи,лошо и скапано оръжие.Идустрията на Русия е създадена от американците и немците.Пияните и *** руснаци,отдавна трябваше да изхвърлим скапаното руско оръжие!

19

Истината

преди 5 години

Тикво, не искаме Нато. Кога ще го проумееш?

fallback