Снимка: БТА
fallback

Допълнително над 100 милиона лева ще са необходими през следващата година, ако се приеме предложението на социалното министерство хората с увреждания да получават месечна финансова помощ, обвързана с прага на бедност, заяви социалният министър Бисер Петков в предаването "Неделя 150" на БНР.

Oще по темата
По думите му тази помощ ще замени сегашните добавки за интеграция, а целта на законодателните предложения е хората с увреждания над 18 години да получават средства равни на тази, които им се полагат преди да навършат пълнолетие.
    
"Подкрепата за тези хора - сумарно, която ще получават като социална инвалидна пенсия, на която те имат право и получават от държавното обществено осигуряване, и тази месечна финансова помощ да е 100 процента от линията на бедност. Като допълнително те получават и добавка за чужда помощ, допълнително имат право и на така наречената "асистентска услуга",  посочи Петков.

В момента от бюджета за хората с увреждания се заделят над 2 милиарда лева, като само за инвалидни пенсии се изплащат 1.7 милиарда лева. Предстои изготвянето на финансова оценка на законопроекта, която ще се съгласува и с финансовото министерство, допълни Бисер Петков.

По думите му правителството има волята да решава проблемите. "Разговори са водени, параметрите са дадени. Въпросът е, че трябва кабинетът да има убеждението, че по този начин не решава съществените проблеми на хората с увреждания, защото не бива да се получава това, както стана, след като се увеличи финансовата подкрепа за семействата на деца с увреждания, за което се даде една немалка сума, а се оказа, че проблемите не са решени и майките излязоха на протест", посочи социалният министър.

По думите му МТСП иска да предложи цялостно решение на проблемите на хората с увреждания, а първоначалните реакции на проекта на Закона за хората с увреждания са по скоро позитивни.

Очаквам в понеделник всички страни да бъдат в работната група, да се проведе дискусия, за да можем да имаме законопроект, който като цяло се подкрепя от всички", коментира социалният министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

76

Анонимен

преди 5 години

До 75При теб никоя гледачка няма да иска да дойде, ако ще 1000лв да и дадеш. Със заплахи за затвор, с нарицателното "ТАЯ" за асистентката, която ще полага грижи за детето ти, с обвинения към други, че пишели лъжи и пр., не печелиш ничие състрадание и симпатии. Не се изненадвам, че няма желаещи за асистент на дете с увреждане. А в белите страни много жени го практикуват като доброволци.

75

da

преди 5 години

разбира се че социално гледа да не пипне администрацията, да не иска пари от другаря Бойко, че много му се къса сърцето и разбира се че опитва от едни групи инвалиди да вземе за други, но това е и част от протеста да се разкара администрацията и да не се пипат процентите и групите, като не искате да се обедините,а скачате един срещу друг си е ваш проблем.

74

do 49

преди 5 години

До Анонименнякак си ги виждаш в предприятие, ама не ги виждаш за президент например, има слепи завършили право в Харвард, това че не виждат не значи че са ***, защо не ги виждаш като президент с нужната помощ щом е по-умен от здравия.

fallback