Снимка: Булфото, архив
fallback

Българите не одобряват насилието над жени, но и не искат Истанбулската конвенция да бъде ратифицирана от парламента.

Oще по темата
Това е основният извод от проучване на "Галъп интернешънъл", направено през февруари тази година.

Агенция припомни данните в  очакване на решението на Конституционния съд за Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие.

Магистратите бяха сезирани от депутатите от ГЕРБ, които искат те да кажат дали конвенцията противоречи на Конституцията ни.

Точното питане на депутатите е дали Истанбулската конвенция не е в разрез с чл. 46, ал. 1 от основния закон, който гласи: "Бракът е доброволен съюз между мъж и жена. Законен е само гражданският брак".

Решението на КС се очаква да излезе в петък, а с него ГЕРБ ще си измие ръцете от конфликтната тема, предизвикала бурни препирни, в които депутатите от Бойко Борисов се оказаха сами срещу коалиционния си партньор "Обединени патриоти", срещу опозиционната БСП, срещу Българската православна църква, неправителствени организации.

"Галъп интернешънъл" припомня, че  86% от българите са чули за Истанбулската конвенция, което на практика означава всички.

Сред чувалите 58% не одобряват България да я приеме, а 19% подкрепят ратификацията й. Съотношението е приблизително три към едно. Останалите се колебаят.

Отрицанието преобладава във всички социални групи.

Известно изключение са привържениците на ГЕРБ, където близо една трета  приемат конвенцията, а две пети все пак я отхвърлят.

57% от българите признават, че не биха одобрили избора на детето си, ако то им признае, че е гей, лесбийка или има друга нетрадиционна сексуална ориентация.

Едва 20 на сто споделят, че не биха имали нищо против.

А иначе 89% са на мнение, че жената не трябва да се подчинява на мъжа. Само 10% са на обратното мнение.

Българинът смята още, че мъжът няма право да бие жена си.  95% казват, че мъжът няма право да удари шамар на жена.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

79

Анонимен

преди 5 години

най якото е че при тези казуси има винаги едни 20% в посока различна от стадото ... после оня комунист не бил прав за 80-те:):)

78

Discovery

преди 5 години

100% от протестиращите дори не са чели и документа за тая конвенция..., ама протестират щото чули недочули некви врели некипели. Прочетете я и ще ви хване срам, че протестирате срещу нея, неграмотно племенце!!!!

77

говориш глупости

преди 5 години

До -10Тюринг никой не го е убивал,той сам се самоуби!Не може да се разхождаш гол по двора с норвежкото си другарче,"палаво" да се закачате,и да чакаш възхищението на другите!Нещата просто не стават така!Той е бил способен математик,но освен него има цял колектив от математици,плюс първия в света компютър,създаден за тази цел!

fallback