Снимка: Reuters, архив
fallback

Демографската прогноза на "Евростат"за България за периода 2016 - 2070 година показва трайна тенденция към намаляване на броя на населението в дългосрочна перспектива с 30% - от 7,1 милиона души през 2016 година до 4,9 милиона през 2070 г.

Oще по темата
До 2060 г. населението в трудоспособна възраст се очаква да намалее с 39%. Това е отчетено в приетия от правителството Доклад за националната сигурност на страната през 2017-а година.

Документът бе публикуван в правната информационна система на Министерския съвет и предстои да бъде внесен в Народното събрание.

Само за 2017 г. България е загубила 0,7% от населението си.

Раждаемостта продължава да намалява, а тази тенденция трудно ще бъде обърната, защото постоянно намалява и броят на жените във фертилна възраст в България.

Само за последната година потенциалните майки в страната са намалели с 22 000.

Паралелно с намаляващите раждаемост се увеличава смъртността, като само през миналата година броят на умрелите е 109 791, което е 2211 повече спрямо 2016 г.

Неравномерното разпределение на населението в страната продължава да е проблем.

В София, Пловдив и Варна живеят 35% от българите.  Едва 26% са живеещите в селата. 162 населени места са напълно обезлюдени.

Отделно в доклада е посочено, че заплаха за националната сигурност представлява и непрекъснато състояние на нестабилност на здравната система.

Тя е в в хронична криза за кадри, като най-тежък е проблемът с медицинските сестри, чиято средна възраст е 58 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

218

Анонимен

преди 5 години

От тия 5 милиона 4 майчиният им език няма да е български. Евала на патриотите в парламента че направиха толкова много за българите, който ги избраха.

217

Драган

преди 5 години

Никой политик не ви е виновен, виновен е манталитета и свободията ! Сега жените си правят каквото искат ! Няма правила, ходят по 5 пъти на море и по екскурзии на година ! Отворете си фб и вижте истината ! Спят с който има пари и за най-малкото се врътват и си тръгват. Не мислят за семейство !

216

Диди

преди 5 години

Това някой влажен сън на Захарова ли е?Рaшкитe да гледат да не ни изпреварят . . .

fallback