Снимки: Олег Попов, Dnes.bg
fallback

Конституционният съд ще заседава по въпроса дали Истанбулската конвенция е противоконституционна. Това става ясно от дневния ред на днешното заседание на Конституционния съд.

Oще по темата

Заседанието започва в 10:00 часа. Като първа точка конституционните съдии ще обсъдят Конституционно дело № 1/2018 г. по искане на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт.

Като втора точка те ще разгледат делото, внесено по искане на 75 народни представители от 44-тото народно събрание за произнасяне за съответствието на сключената от Република България Конвенция на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие с Конституцията на Република България преди ратификацията ѝ.

Припомняме, че на 8 февруари ГЕРБ депозира в Конституционния съд искането си за преценка на съответствието на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие (Истанбулската конвенция) с Конституцията на Република България.

Документите бяха внесени от народните представители Данаил Кирилов и Тома Биков, а искането бе подписано от 75 народни представители от ПГ на ГЕРБ.

От партията са предоставили на съда като материали и преписката за ратификацията на документа в Народното събрание, както и 8 доклада, които са били изработени през последните 4 години и представляват анализ и оценка на възможността за прилагане на Истанбулската конвенция. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

35

Анонимен

преди 5 години

По гласуването ще ги познаетекои са джентълмени икои са джендърмени.

34

СЛУГИ НА ЕВРОПА

преди 5 години

ДЖЕНДЪРИТЕ ОТ ЕВРОПА НАТИСКАТ БЪЛГАРИЯ ДА ПРИЕМЕ ТРЕТОПОЛОВИТЕ БРАКОВЕ. И СЛУГИТЕ ОТ ГЕРБ СА СЪГЛАСНИ, РАЗБИРА СЕ, САМО И САМО ДА ИМ ПОХВАЛЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛСТВОТО СА ГОТОВИ ДА СЕ ПРОДАДАТ

33

Константин

преди 5 години

Tо и в момента има ОПИСАНО В НК, че насилието под всякаква форма е незаконно и подсъдно. Не на Истанбулската конвенция. С тази конвенция има врътка. Но Вие се сетете и открийте каква е.

fallback