Снимка: pixabay.com
fallback

Качеството, съдържанието на плодове и на пълнозърнести брашна, са най-честите измами с етикетите на храните. Това показа проучване на европейската потребителска организация.

Според организацията най-честият тип измами са подвеждащи надписи, че предлаганият продукт е “традиционен”, “натурален”, “фермерски” или “по домашна/бабина рецепта”, което често няма нищо общо със съдържанието му, изпълнено с консерванти и стабилизатори, но създава у купувача усещане за качество.

Европейските защитници на потребителите смятат, че подобни надписи целят да внушат на купувача, че стоката не е част от индустриалното производство на храни и затова е по-качествена, като в същото време описанието на гърба показва, че те съдържат добавки. Дава се пример с “натурално пуешко филе” от Норвегия, което съдържа 53% пуешко месо, а останалото е пилешко и добавки.

Влагането на плодове в храните също е обичаен повод за подвеждане на купувачите. Най-често за целта се използват снимки на плодове, които не се намират в съставките на храната или пък съдържанието им съществено се разминава с твърдението на етикета. Най-честото нарушение е изобразяването на опаковката на екзотични или скъпи плодове и замяната в съдържанието им с по-евтини. Например мюсли с червени плодове на скъпа марка се оказва направено със сушени ябълки и ароматизатор на ягоди.

Пълнозърнестите брашна, за които се смята, че са по-полезни заради по-високото съдържание на фибри, също са чест начин за измами с етикетите, тъй като в предлаганите продукти те липсват или са в по-малки количества. Според европейската организация, човек трябва да изяде между 7 и 25,5 пълнозърнести бисквити, за да си осигури 5те грама фибри, които се съдържат в една ябълка. Производителите използват липсата на минимално съдържание на пълнозърнести съставки в европейското право, за да примамват клиенти с неверни твърдения върху етикета, твърдят от организацията. От там смятат, че в основния етикет на продукта или на предната страна на опаковката трябва да се отбелязва съдържанието на основните съставки, включително, когато става дума за плодове и други продукти, които се свързват със здравословния начин на живот.

По повод на доклада Европейската комисия изпрати днес писма до правителствата на страните членки, включително българското, в което ги призовава да засилят контрола върху съдържанието на етикетите. Елементите, които трябва да се включват в етикетите се задават от Брюксел, но прилагането им е задължение на националните правителства, напомня Еврокомисията.

Комисарят за здравето Витеняс Андрукайтис, който е подписал писмото, заявява, че честните етикети са част от закрилата на потребителите и властите трябва да бъдат заинтересовани от здравето на своите граждани. Той им посочва параграфите от европейското законодателство, които могат да използват, за да накажат нарушителите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

39

Анонимен

преди 5 години

Сигурен съм, че баба е правила песто със зехтин от зеленчуци и 3 годишен италиански пармезан :)Неква гурме баба !

38

Анонимен

преди 5 години

41 - Такава с телешко месо. През 30те в ресторантите са се готвели много френски специалитети с български привкус, но след това не може току така, да има кухни, който готвят за нечестно забогатели хора. Трябва да е пролетариатско. Баница, сир'ни, шк'мбе и компоти. За телешко не ми се говори.

37

Дедо Гого

преди 5 години

До Шарлатанче : "Е то не остана продукт който да не е направен от баба или дядо"...Има ! Деца не сме захванали да правим, ама....

fallback