Снимки: bTV

На български и на английски език нова табела предупреждава, че пясъчната ивица в залива Вромос край Черноморец е опасна.

Достъпът до плажа обаче не е забранен, въпреки че здравните власти издадоха предупреждение за високи нива на радиация.

В отделни участъци те са до 50 пъти над нормата. Но рискът за ползването на плажа си остава отговорност на плажуващите, съобщава bTV.

Обяснението за завишените нива на вредно облъчване е, че рудата, добивана преди десетилетия от близката мина "Росен", е била с високо съдържание на уран, а част от отпадните води са отвеждани в залива.

"Разликата в съдържанието на радионуклеиди в пясъка и в почвата край пясъчната ивица по отношение на този терен спрямо останалите терени, които изследваме по цялото Черноморие тук, е между 5 и 50 пъти повече.

Времето за полуразпад на тези радиоизотопни елементи е значително дълго, то надхвърля 90-100 години", пояснява Вергиния Цанова – зам.-директор, РЗИ-Бургас.

Ефектът след продължително лежане на пясъка не е непосредствен, но може да се прояви след години, предупреждават здравните власти. При малките деца има опасност и от поглъщане на пясък.

"Има канцерогенен ефект, както и води до генетични мутации в половите клетки, от там съответно в потомството, което е изключително опасно за млади хора и за бременни жени", допълни Цанова.

Вергиния Цанова подчерта, че няма как да се забрани използването на плажа. "Това е изборът на хората, ние просто трябва да ги предупредим", отбеляза тя. Плажът е без концесионер и е предпочитан от семействата с деца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase