С 30% е намаляло количеството дарена храна от бизнеса от началото на годината, алармираха представители на Хранителната банка.

Оттам поясниха пред Bulgaria ON AIR, че това е в резултат на нова наредба в Закона за храните, която затруднява работата на дарителите.

В двора на църквата "Свети Георги" в кв. "Дървеница" от повече от година има помещение за приготвяне на топла храна, благодарение на дарението на Жеко Жеков.

Още по темата

Пред местната социална кухня се вият опашки, независимо от времето навън. За много от чакащите реденето на тази опашка е равносилно на това да оцелеят.

Обикновено за агнешка чорба чакат 200 души. Значителна част от хранителните продукти идват благодарение на Хранителната банка. В нея доставят храна институции, търговци и производители на храни, чийто срок на годност скоро изтича.

От няколко месеца обаче складът е по-празен от преди. Новата наредба за храните превръща опаковането им в приключение, свързано с време и допълнителни средства.

Новата бариера пред даряването на храна е свързана с допълнително маркиране на опаковката, с цел да не се допусне продажба на дарените продукти.

Към момента от Хранителната банка успяват да спасят над 290 тона храна годишно, отиваща за бедните българи, но 670 тона продължават да отиват на боклука.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase