Кадър: Bulgaria ON AIR
fallback

Европредседателството свърши преди броени дни и то с новината, че твърдо искаме еврото. За 6 месеца през страната ни преминаха най-големите в Европейския съюз, потупаха ни по гърба, но стана също така ясно, че имаме още много върху какво да работим. Някои посочват, че най-големият успех на България по време на тези 6 месеца е връщането на въпроса за интегрирането на Западните Балкани в дневния ред на ЕС.

В Брюксел премиерът Бойко Борисов запозна евролидерите с постигнатото по време на българското председателство и даде заявка за влизане в еврозоната. Поради една или друга причина обаче тази новина доведе до написването на апокалиптични сценарии в публичното пространство, че това ще доведе до скок в цените и срив на икономиката. В редица изследвания обаче става ясно, че в повечето страни, приели еврото, цените изобщо не са се повишили.

Каква е оценката на България след европредседателството - пишат ли на страната ни "отличен" и готови ли сме за еврото - в предаването "Директно" по Bulgaria ON AIR коментира бившият министър по европейските въпроси Гергана Паси.

"Извън всякакво съмнение оценката би трябвало да бъде положителна. Това беше първото председателство на България. Когато страната бе приета в ЕС, всички казваха, че пълноценното й членство ще започне след председателството на Съвета. Мисля, че тези думи донякъде се потвърдиха", коментира в предаването Гергана Паси.

Ако попитаме обаче голяма част от хората с какво асоциират тези 6 месеца, повечето може би биха отговорили - ремонта на НДК. Успяха ли хората да вникнат в същността на председателството?

Какво постигна България в рамките на европредседателството?

"Западните Балкани беше една рискова тема, подбрана като приоритет. Тя беше евфемизъм за разширяването на ЕС, което беше неглижирана тема от сегашната Комисия.Това, че успяхме да извоюваме поставянето на Западните Балкани във фокуса, е един голям комплимент към българската администраци", каза тя.

Едно е сигурно - България поема по курса към европейска валута. Колко време ще стоим в чакалнята и кога еврото ще е факт в страната ни - в предаването коментира финансовият анализатор Преслав Райков. Как ще се отрази на джоба на българина влизането в еврозоната?

"Нормално е като потребители да имаме този страх от увеличение на цените. В последните години не се наблюдава такъв огромен скок в страните, които са приети. Очаква се инфлация от 0.3% до 0.5%", смята Преслав Райков.

Какво ще се случи с кредитите и спестяванията на българите? Как ще бъдат превалутирани? Гледайге!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

38

KOKO

преди 5 години

MNOGO INTETESNO S TOVA EVRO.PO KOI NA4IN SHTE NAPRAVJAT V EVRO,SEGASHNITE ZAPLATI I PENSII BALGARSKI,S KOITO MA4AT NARODA GODINI NARED? KAK SHTE NAPRAVJAT MINIMALNATA PENSIJA-KOJATO E V EVROPA-700 EVRO,I MINIMALNATA ZAPLATA -2000 EVRO? DA NE GOVORIM ZA NORMALNITE ZAPLATI I PENSII.GOLJAM SMJAH.

37

Анонимен

преди 5 години

Тия негодници дето ги избраха някои не виждат ли ..не чуват ли че евро НЕ ИСКАМЕ...

36

Анонимен

преди 5 години

Само евро ни трябва и ще хванем бика за рогата....смешно и да ревеш .Докъде ни докараха ?оправете заплати ...пенсии не с по два три лева увеличение ..направо се подигравате...По дълбоко ще затънем с това евро .Кой ви натиска за него ???Какво му е на лева ?който му трябва евро има ли левове ще си набави...Резили ..за смях станахме ..най бедната страна се натиска между шамарите.

fallback