Снимка: архив, Reuters
fallback

Чиновниците, които бездействат и не изпълняват задълженията си в срок, ще понасят отговорност. Това следва от приетите на второ четене от правната комисия в парламента изменения в Административнопроцесуалния кодекс (АПК), съобщи lex.bg.

Въпреки че и в момента АПК предвижда глоба от 50 лв. до 1000 лв. за длъжностно лице, което наруши или не изпълни в срок служебните си задължения, свързани с издаването на административен акт или документ, досега няма наложена нито една глоба, посочи председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков, цитиран от „Сега“. Причината била, че нямало установен ред кой следва да установи нарушението и кой да издаде наказателното постановление.

Правната комисия прие актовете за нарушенията да се съставят от съответния инспекторат, а там, където няма инспекторат, от съответния орган. Нарушенията на министри, областни управители, шефове на държавни агенции ще се установяват от Главния инспекторат, а наказателните постановления ще се издават лично от министър-председателя или овластено от него длъжностно лице.

За мълчаливите откази беше предвидено специално задължение на съда - когато установи, че е налице мълчалив отказ, да изпраща копие от акта си на длъжностното лице, което има правомощието да установява административно нарушение в конкретния случай.

За първи път администрацията ще носи отговорност за нарушение на правото на Европейския съюз. Депутатите единодушно подкрепиха предложението на шефа на ВАС делата да се водят пред административните съдилища по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

потърпевш

преди 5 години

Да видим сега дали ще накажат служителките от община Младост за това,че издавату-ие за наследници с невярно съдържание (издадено на лице че е роднина на друг,а всъщност нямат такава родствена връзка).Кметът да ревизира всички издадени у-ия.Е,много неща ще излязат наяве,но пък бая народ вече се е уредил с каквото си поиска. Всяко чудо за 3 дни,така ще е и с тези промени.

17

Бай Иван

преди 5 години

Чиновниците са по-голям проблем на страната дори и от малцинствените групи,по-големи *** са ;) !!!!

16

Анонимен

преди 5 години

"И пак щ вземат от хората най - ниско в йерархията с по 400 лв. заплати"И къде е този държавен служител с 400 лева заплата? Те и пощенските служители взимат повече. Държавна работа за под 1000 лева нето, никой не се наема да работи.

fallback