Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Бременна кобила и три коня са застреляни във Вършец. Други 3 са с прободни рани. Полицията в Монтана търси извършителите, а стопаните на животните са готови да потърсят справедливост по своему

През март пък десетки коне умряха от студ и глад в преспите на Осоговската планина. Как животните се оказаха жертва на човешкото нехайство? 

"Трябва да се носи отговорност както за домашните животни, така и за конете. Конете у нас едва сега започват да добиват глас. Те са обект на всякакъв терор от десетилетия. Всички сме виждали измършавели кончета из градовете. Дошло е времето да променим културата си към конете", подчерта журналистът Лияна Панделиева, която също притежава кон.

В студиото на "България сутрин" Явор Гечев от Фондация "Четири лапи" отбеляза, че казусът с конете допълнително се усложнява от дупка в закона, която пречи на институциите да си вършат работата.

"Проблемът е, че ако трябва да се конфискува нерегистриран кон, то той трябва да се умъртви. Ако не се промени начинът на работа в БАБХ, такива случаи ще продължават. Трябва да се намери решение за скитащите животни. Трябва да бъдем хуманни, но трябва да бъдем и отговорни", категоричен бе Гечев.

Пред Bulgaria ON AIR Панделиева изрази скептицизма си, че към тези жертви на човешкото нехайство, както тя ги описва, ще се промени отношението.

"Конете са изключително деликатни същества, които зависят изцяло от нас. Котките и кучетата са по-адаптивни. Ние сме конски народ. Трябва ни нова чувствителност към тези животни", заключи тя.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

До 23

преди 5 години

И къде съм написал кой както му падне да гърми по всичко което мърда, смешнико на НПО хранилка? Това което съм написал, че дейността по събирането, разпродажбата или ликвидирането на животинския инвентар, трябва да се осъществява от държавен орган, чиято цел трябва да е изчистване на населените места от безпризорни домашни животни, както е в цивилизования свят. Вашите дивотии и мании не ме интересуват, на 99% от хората не им пука за вашите простотии, вие сте едно голямо *** нищо.

26

Анонимен

преди 5 години

YAVOR GECEV,LIANA PANDELIEVA DOBRE SE CUVSTVAT NA GARBA NA NNARODA.

25

Анонимен

преди 5 години

В Белоградчик редовно може да се видят коне разхождащи се по центъра, *** собственици имат само права, нямат задължения. Заплашват полицаите че ще им запалят къщите. Затова карат коли без никакви документи, крадат дърва а полицията не ги вижда

fallback