Снимка: БТА
fallback

Общ преглед

Метеоролозите от БАН искат институтът да има отделно финансиране, за да не може ръководните органи на Академията да преразпределят средствата за него.Това каза пред журналисти асистент Орлин Георгиев от НИМХ, след като излезе от среща с ръководството на БАН.

Oще по темата

Метеоролозите протестираха пред сградата на БАН с искане за допълнителни пари, за да не спрат от 9 юли синоптичните прогнози.

Те обясниха, че първо ще започнат да отпадат гражданските прогнози и дейности, които не са свързани с националната сигурност и безопасност. НИМХ обслужва с прогнози армията, гражданската и военната авиация, "Напоителни системи" и "Гражданска защита" и това ще бъдат последните системи, които ще бъдат изключени.

Пред протестиращите синоптици Орлин Георгиев каза, че "председателят на БАН прие обръщението на метеоролозите и се съгласи, че НИМХ-БАН е с големи специфики и е най-големият институт на БАН". За следобед е планирана среща с просветния министър Красимир Вълчев, на която синоптиците се надяват да се постигне решение. Иначе са готови да отидат и при премиера Бойко Борисов, каза шефът на НИМХ проф. Христомир Брънзов.

Георгиев обясни, че отделянето на НИМХ-БАН зависи от законодателна инициатива, която да бъде направена с промяна в Закона за БАН, за да може Институтът да се финансира програмно-целево. Това финансиране може да е от Министерския съвет или от МОН.

Протестиращите издигнаха лозунгите "Държавата дава - БАН не дава", "Искаме достойно заплащане", "БАН - майка за едни, мащеха за други", "Време е да помислите за времето! Без нас... и потоп..." идр.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Joko

преди 5 години

То май от цялото *** единствено МИНХ останаха с практически приложнадейност !Някой може ли да каже каква е файдата от института по математика наример ?

12

ТрябвалоБилоДаВзимат

преди 5 години

1 000 лв чисти на месец ...А вярно ли е, че чрез интернет всеки може безплатно да получи по-точна прогноза от няколко различни световни или европейски метеорологични центрове?Време било еди какво си да излезе изпод шапката на БАН! То всичко трябва да излезе изпод тази шапка и да иде там, където ще трябва да върши реална работа, за да си заслужи заплатата. За да не се чудите, вземете сборниците със статии на БАН - години наред едни и същи хора пишат едни и същи неща под различни заглавия.

11

Анонимен

преди 5 години

Май е време полевата хидрометеорология, тази за която се искат парите, да излезе изпод шапката на БАН. Да мине към МС, например. А в Академията да останат тези дето са си за там.

fallback