Снимка: Олег Попов, Dnes.bg

БСП отправи официално в парламента предложение лятната ваканция на депутатите през август да бъде отменена, за да приеме парламентът законите, за които настояват родителите на децата с увреждания.

Още по темата

Майките и бащите протестират от началото на юни пред Народното събрание.

Предложението ще бъде подложено на гласуване, както изисква правилникът на парламента, отвърнаха от ГЕРБ. Управляващите обаче обвиниха опозицията в популизъм и отвърнаха с данни, че през последните дни лидерката им Корнелия Нинова не участва в работата на Народното събрание.   

От БСП отправиха критики към ГЕРБ, че бави с години решаването на проблемите на родителите на деца с увреждания.   

"Още през 2012 г. кабинетът на Борисов прие стратегия, според която 2016 година трябваше да се приеме законът за социалните услуги, този закон сега е още на ниво концепция", каза Филип Попов от БСП. Той обяви, че социалистите искат до края на юли в МС да изработят този закон и още два -  за хората с увреждания и този за личната помощ. След това проектите да бъдат внесени в парламента и през август да се дебатират.

"Чашата на търпението е прелята, тези хора не могат да бъдат нормална част от българското общество, докато има такова отношение на това правителство към тях", каза Попов и допълни: "Не е морално, докато майките на децата с увреждания стоят на жълтите павета, депутатите и министрите да се пекат по плажовете". 

"Призовавам колегите да не са такива крайни популисти", отвърна Десислава Атанасова от ГЕРБ. Според нея социалистите злоупотребяват със социалните искания на хората и то на фона на статистиката от парламента, че лидерката им не участва в работата на парламента през последните дни.

"Направила съм справка от информационната система за гласуване в парламента. От 59 гласувания в парламента днес, госпожа Корнелия Нинова е гласувала само веднъж при регистрация сутринта, за да ѝ се брои този ден за присъствен и да не бъде глобена. Вчера от 90 гласувания, госпожа Нинова има пет такива", каза Атанасова.

Лидерът на "Атака" обясни, че би приел такова предложение и отново напомни идеята си за нощна смяна на депутатите. Той обаче напомни, че Народното събрание не е цех, който произвежда на конвейр и че работата на депутатите не е само в Народното събрание.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase