Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Всички в администрацията ще трябва да говорят и пишат на български, а електронните съобщения ще бъдат само на кирилица. Това предвижда законопроектът за българския език, внесен от "Обединени патриоти".

Със закона се цели да се запази българският език като основа на българската национална идентичност. Патриотите са провокирани и от това, че в страната се използват и други езици в някои институции. Лидерът на парламентарната група Волен Сидеров даде пример с униформите на полицаите, на които надписите са на английски език.

Според новите текстове чиновниците, които говорят или пишат на език, различен от българския, ще бъдат санкционирани с глоби между 1000 и 5000 лева.

"Задължаваме в българската администрация да се говори и пише само на български език. На 1/5 от територията на страната в някои администрации си позволяват да говорят на небългарски езици", каза Искрен Веселинов.

Също така всички електронни съобщения вече ще трябва да бъдат на български, а всяко електронно усторйство - телефон, компютър, да подлежи на кирилизация.

"Електронните съобщения ще трябва да бъдат на български, множество от операторите и банките, които ни тероризират с шльокавица, ще трябва да си преосмислят политиката", каза още Веселинов.

"Това е един закон, чрез който ще се опитаме чрез санкции да се наложат определени правила, които да се спазват от всички", заключи Борис Ячев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 5 години

Изпращането на смс на латиница е два пъти по-евтино. Когато някой от тея *** реши да променя нещо, нека поне си зададе въпроса защо.

91

Шопа емигрант

преди 5 години

Добра и смислена идея! Българският трябва да е основен разбира се но да има и възможност за обслужване и на западен език най вече английски и немски като заинтересованата страна да заплати такси. Ползването формално и неформално на други езици от българския в работно време и място да се санкционира административно. За жалост нашите кадри и без това не владеят западни езици на ниво или въобще. Забрана за ползване ВЪОБЩЕ на езици от страни извън ЕС!!! Турски, урду, виетнамски.. само у вас!

90

Я па ти...

преди 5 години

До 123 79 Еее, ква стана тя? КАМАра от скрити КАМЕри.И в тоалетните да се сложат.

fallback