Снимка: Pixabay
fallback

Испански съд постанови да бъде върнато в България дете, което е било неправомерно задържано от майката. Съдът се позова на нормите на Хагската конвенция.

И след година раздяла бащата и детето вече са заедно. С част от делото се зае и българският адвокат Йорданка Бекирска, изпълнителен директор на организацията "Български адвокати за правата на човека".

Историята е развод на родителите, при който детето остава при майката, а бащата получава право да се среща с него. Първата среща между родител и наследник обаче не се осъществява.

Още през първия уикенд на септември 2017 година, както е постановил съдът, бащата не се вижда с детето. Той веднага прави опит да намери майката в селото, в което живее, но научава, че заедно с детето е заминала в Испания.

Излъганият мъж на мига се обръща към адвокатската организация и процедурата за връщането на детето е в ход от миналата есен насам. Казусът е бил прецедент за съда в испанския град Пампола, където жената се е "укрила".

"Имахме данни, че детето се намира в Памплона и локализирането не отне много време, въпреки че подаденият от майката адрес беше фиктивен", обясни адвокат Бекирска пред БНР.

Издирването е било концентрирано само в Памплона. "Укриването на майката беше в голям ущърб, от прокуратурата казаха, че тя буквално се е подигравала с тях и с властта", разказа юристът.

Правата на майката върху детето са такива, каквито са били уредени от българските правораздавателни органи при раздялата на родителите, но сега ще бъдат преразгледани.

"Много родители у нас след раздяла ползват детето като оръжие, за да си отмъстят на бившия партньор - обясни Йорданка Бекирска. - Международните стандарти категорично казват, че детето трябва да излезе от този конфликт. То трябва да се постави пред него. Интересът на детето следва да бъде запазен".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

5

НИКОЙ НЕ ПРИЗНАВА

преди 5 години

Най-големия враг на дома и семейството е нашата правова система начело с нашия семеен кодекс . Правото е превърнато в средство за лично обогатяване на хората с правно образование . Правосъдието ни е основния фактор за ниската раждаемост , не безработицата и ниските доходи . Никой не смее да го признае .

4

Жак

преди 5 години

Гледах ги в Съдебен спор. Тея са големи селяни.

3

ludmila.angelova

преди 5 години

До Алтерниращ веганист могат да се отърват от гражданството.

fallback