Снимка: visualhunt.com
fallback

В България няма устойчива тенденция на масови откази от страна на родители за поставяне на задължителните ваксини от имунизационния календар. Но мнозина, особено в големите градове, са повлияни от неверни, неточни и лъжливи информации в социалните мрежи. Това коментира преди дискусия за проблемите на имунопрофилактиката в Регионалната здравна инспекция главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, предаде "Фокус".

По думите му в момента усилията на Министерството на здравеопазването са съсредоточени върху това да се осигури фактическа, научно обоснована и проверена информация на тези родители, които са против ваксините. По данни на д-р Кунчев годишно в България се правят около 2,2 милиона имунизации. Същевременно, през миналата година са били подадени само 61 информации за нежелни реакции след ваксинация на деца. От тях само при 11 е установено, че може да се търси връзка между ваксината и проявените странични ефекти.

"От тези 11 състояния, 10 са преминали", уточни д-р Кунчев.

Той обясни, че в повечето случаи дори трудно може да се говори за странични реакции, защото на мястото на убождането се е появило леко зачервяване, подуване или болезненост. Главният национален здравен инспектор добави, че за година, само при едно дете у нас от 2,2 милиона извършени имунизации е имало съмнение за реална връзка между ваксината и развитите усложнения.

"Няма друго лекарство в света, което да бъде така проверявано като ваксините, мерките са драконовски. Производителите на ваксини в света са 3-4 основни компании. Ние на практика ползваме тези ваксини, които се поставят и в Европа", обясни още д-р Кунчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Анонимен

преди 5 години

До ТаняНякои слагат и противогрипни всяка зима. Плюс това защо броите само децата до 1- годишна възраст? До 18 ваксинациите са задължителни.

18

Таня

преди 5 години

Как са успели да направят 2.2 милиона ваксини? От къде са намерили толкова деца?Най - простата сметка: През 2017 са родени близо 60000 деца. Всяко дете през първата си година получава около 9 ваксини. 2 броя в родилно. 3 шествалентни, 3 за пневмокок, евентуално БЦЖ на 7 месеца - 540 хил ваксини. На родените през 2016 са сложени 3 ваксини - 180 000.На родените през 2011 по една - 70000 ваксини. На родените през 2005 по една - 70000 ваксини. Както и да го смятам все е 860 хил.

17

Анонимен

преди 5 години

До WarningАтанас Гълъбов- хомеопат. С какво лекува полиомиелит и морбили на неваксинирани?

fallback