Снимка: Булфото, архив
fallback

Кравата Пенка ще живее. Това стана ясно след последните изследвания на животното, които показаха, че то е в отлично здраве.

Oще по темата

От Българската агенция по безопасност на храните уточниха, че лабораторните анализи на кравата, пребивавала 15 дни в Сърбия и преминала обратно границата, са отрицателни за изследваните болести.

"Предстои изготвяне на протоколите от изпитванията, като животното остава на този етап възбранено в с. Копиловци. Очаква се към края на седмицата животното да бъде върнато за отглеждане в обекта в с. Мазарачево. Продължат срещите на изпълнителния директор на агенцията д-р Дамян Илиев с колеги от Сърбия по трансграничното сътрудничество в областта на ветеринарната дейност", се казва още в официалното съобщение на сайта на БАБХ.

Това означава, че кравата беглец няма да бъде евтаназирана и до края на седмицата ще бъде върната на собственика си Иван Харалампиев.

Случаят с кравата Пенка придоби световна извесност, а хиляди се застъпиха за живота й.

Добичето прекоси границата ни със Сърбия без никой да го спре и прекара 15 дни на територията на западната ни съседка, след което се върна у дома.

Заради това от агенцията по храните искаха да я умъртвят с мотива, че това е изискване на европейското законодателство. Стопанинът на кравата обаче направи медийно достояние казуса, а кравата стана световно известна и започна кампания за нейното спасяване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Анонимен

преди 5 години

Абсолютен пример за това каква безумна бюрокрация има в нашата държава и целият ЕС. Една крава да стане световна новина поради факта че всички политици не мислят с тези глави на раменете си а следват сляпо правилата и законите без да положат усилия малко да помислят.

25

Иван

преди 5 години

Сега ако собственика реши и я заколи утре ще бъде още по-сензационно.

24

Анонимен

преди 5 години

Нека живее милото животинче,какво ви е направило?

fallback